Nederlandse iDeal komt in buitenlandse handen, dit gaat er veranderen

Nederlandse iDeal komt in buitenlandse handen, dit gaat er veranderen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Nederlandse betaaldienst iDEAL wordt overgenomen door de Europese betaaldienst EPI (European Payment Initiative). Daarmee wordt iDEAL de basis van een nieuwe Europese betaalmethode. Dat meldt de huidige eigenaar Currence. EPI neemt tevens technologieleverancier Payconiq over.

Europese digitale betaaloplossing

EPI, iDEAL en Payconiq bundelen door deze overname hun krachten en gaan samen bouwen aan een digitale wallet van Europese bodem die kan concurreren met mondiale spelers. Je kan het vergelijken met Google Pay of Apple Pay. Op den duur komt er ook een nieuwe naam voor de Europese betaaldienst, maar dat kan nog jaren duren, meldt een woordvoerder van Currence aan NOS.

Het nieuwe betaalsysteem maakt het straks mogelijk om gratis en in enkele seconden geld naar elkaar kunnen overschrijven van bankrekening naar bankrekening. Daarnaast kan er ook op de klassieke manier geld overgemaakt worden, via de app van de bank of via een mobielbankieren-app op de smartphone. Eind dit jaar kunnen de eerste mensen in Frankrijk en Duitsland er gebruik van maken. In 2024 zijn België, Frankrijk en Duitsland aan de beurt. Pas daarna volgen andere Europese landen.

Gerelateerde artikelen

EPI is een initiatief van veertien commerciële banken en partners uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. ABN AMRO, ING en Rabobank zijn de aandeelhouders van Currence. ABN AMRO en Rabobank worden, naast ING, door deze overname ook aandeelhouders in EPI. Het is niet bekend voor hoeveel geld iDEAL is verkocht.

iDEAL werd in 2005 gelanceerd en momenteel wordt 70% van de online aankopen in Nederland afgerekend met iDEAL. Dagelijks handelt het systeem 3,5 miljoen transacties af. Vorig jaar steeg het het aantal online aankopen via de smartphone van 29 naar 33 procent. De kans dat jij als Androidworld-lezer je online bestellingen met iDEAL afhandelt, is dus erg groot.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk