Bestellen vanuit China wordt duurder, zo houd je de kosten laag

Bestellen vanuit China wordt duurder, zo houd je de kosten laag

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Vanaf vandaag moet je voortaan 21 procent BTW betalen op producten die buiten de EU komen en minder dan 22 euro kosten. Naast die BTW kunnen de kosten nog verder oplopen door douanekosten. Wij leggen uit hoe je de prijs het laagst houdt.

Duurdere Chinese webshops

Vanaf 1 juli 2021 is er bij ons een BTW-heffing van 21 procent van kracht op bestellingen buiten de EU. Die was er al voor producten die meer dan 21 euro kosten, maar nu betaal je die meerprijs ook bij producten die goedkoper zijn. Het is de bedoeling dat consumenten zo vaker de weg vinden naar Europese webwinkels, in plaats van goedkopere Chinese concurrenten.

Het systeem is nog niet geheel waterdicht, want Chinese webwinkels passen trucs toe om de prijs alsnog te drukken. Ze komen met nog lagere prijzen dan voorheen en vragen dan een zogenaamde 'handling fee', een extra kostenpost waar je geen BTW op betaalt. Op die manier verdienen zij evenveel en blijven de extra kosten voor de consument beperkt.

Gerelateerde artikelen

Zo bestel je het beste vanuit China

Wie toch in China wil kopen, kan het beste naar winkels kijken die de extra BTW meteen bij de betaling van het product in rekening brengen. Het gaat om webwinkels die met het Europese IOSS-systeem werken, dat staat voor 'Import One Stop Shop'. Het BTW-bedrag wordt bij dergelijks shops meteen aan de Belastingdienst overgedragen. Let erop dat naar BTW bij dergelijke winkels vaak verwezen wordt als VAT, ofwel 'Value Added Tax'. Bij webwinkels die niet in Europa zijn geregistreerd en het BTW-bedrag bij de aankoop dus niet vermelden, riskeer je bijkomende afhandelingskosten, en die kunnen hoog oplopen.

Gerelateerde artikelen

Heb je toch echt een pakket op oog bij een webwinkel die geen BTW-bedrag vermeldt bij de betaling? In dat geval kan je de invoercalculator gebruiken om de extra kosten te berekenen die je betaalt bij de koerier of bij het afhaalpunt. Het gaat meestal om bedragen van om en nabij de 15 euro, afhankelijk van welke postdienst het pakketje levert. Wil je juist meer weten over de invoerrechten, de kosten die je betaalt zodra een pakket buiten Europa meer dan 150 euro kost? Neem dan hier eens een kijkje.

Houd de BTW-heffing jou tegen om nog producten van minder dan 22 euro te kopen bij Chinese winkels? Vind je het een goede zaak dat mensen aangemoedigd worden om meer lokaal te kopen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Banggood - Shopping With Fun

Banggood - Shopping With Fun

Banggood is een grote Chinese webwinkel met een groot assortiment met onder andere elektronica.  ..
Wish - Winkelen is weer leuk

Wish - Winkelen is weer leuk

Bekende, Chinese app om te winkelen. In de Wish-app worden vaak grote kortingen aangeboden op producten. Betalen met iDeal ook mogelijk binnen de Android-app. ..
GearBest: Gadget Shopping

GearBest: Gadget Shopping

De GearBest-app voor Android is gericht op mensen die graag relatief goedkoop Chinese gadgets willen kopen.  ..
AliExpress - Smarter Shopping, Better Living

AliExpress - Smarter Shopping, Better Living

Importeren kan interessant voor bepaalde redenen, zoals het goedkoper kunnen krijgen van producten, maar ook het verkrijgen van producten die hier niet of nauwelijks ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk