België waarschuwt voor spionage met Chinese smartphones

België waarschuwt voor spionage met Chinese smartphones

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Belgische Staatsveiligheid waarschuwt burgers voor de risico's die telefoons van Chinese merken met zich mee kunnen brengen. Dat komt omdat in China de overheid en bedrijven te sterk met elkaar verweven zijn. Mogelijk wil België Chinese smartphones verbieden bij onder meer overheidsdiensten.

Risico Chinese telefoons

De Belgische staatsveiligheid uit zijn bezorgdheid omtrent telefoons van Chinese merken. Denk onder meer aan Xiaomi, OnePlus, OPPO en Huawei. De reden daarvoor is volgens België dat de samenwerking tussen die bedrijven en de Chinese overheid heel diep is verankerd, onder andere juridisch. In bedrijven moeten er zitjes worden gereserveerd voor de inlichtingendiensten en samenwerking is verplicht. De Chinese inlichtingendiensten krijgen ook toegang tot de IT-infrastructuur van bedrijven.

"We willen wijzen op de potentiële spionagedreiging bij het gebruik van deze toestellen", zegt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Belgische Staatsveiligheid tegen De Tijd. "We adviseren om waakzaam te zijn. Naast de vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid hebben ook al andere landen hun bezorgdheid geuit over Chinese telecombedrijven en de risico’s qua privacy en nationale veiligheid."

De Xiaomi Mi 11

De Xiaomi Mi 11

Geen bewijs

België is inderdaad niet het eerste land dat voor dergelijke Chinese dreiging waarschuwt, en het was vooral Huawei dat in de Verenigde Staten en heel wat Europese landen de voorbije jaren de kop van jut was. Zowel in Nederland als in België wordt dat Chinese techbedrijf uitgesloten in de kern van het 5G-netwerk.

Gerelateerde artikelen

Toch is er één rode draad bij bezorgdheden over Chinese spionage en dat is dat er geen bewijs publiek wordt gemaakt. België geeft toe dat het nog geen concrete gevallen heeft kunnen vaststellen, maar de Staatveiligheid zegt ook dat het zijn cybersecuritydiensten aan de middelen ontbreekt om smartphones grondig te analyseren op dreigingen. De overheidsdienst stelt verder dat er op Europees niveau hierover te weinig informatie wordt gedeeld tussen inlichtingendiensten.

Telefoons verbieden

Het rapport van Staatsveiligheid werd op vraag van Belgisch parlementslid Michael Freilich van de partij N-VA openbaar gemaakt. Hij pleit ervoor dat politici nu iets met de aanbeveling van Staatveiligheid doen. Als eerste wil hij dat er een publieke lijst komt met 'hoogrisicoleveranciers', maar hij stelt ook dat de toestellen deels verboden moeten worden. Tenminste voor personeel van overheidsdiensten, het leger, kritieke bedrijven en hun partnerbedrijven. De kwestie krijgt nog een staartje in het Brusselse parlement.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk