In België wil de overheid tegen 2023 een digitale portefeuille maken waarmee de identiteitskaart, het rijbewijs en andere officiële documenten te vinden zijn. Het systeem komt er op vraag van de EU die van lidstaten verwacht dat ze een elektronische identiteitskaart ontwikkelen.
App voor digitale portefeuille
De Belgische staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) wil dat belangrijke documenten in op een makkelijke en digitale manier te gebruiken zijn in België. Tegen de krant Het Belang Van Limburg zegt hij dat zijn land tegen 2023 een app moet krijgen waarmee de identiteitskaart en het rijbewijs te raadplegen zijn.
België maakt hiervoor een budget van 50 miljoen euro vrij en het systeem komt er deels op vraag van de Europese Unie die wil dat lidstaten identiteitsbewijzen ontwikkelen die elektronisch beschikbaar zijn. Onze zuiderburen willen dus meteen nog een stap verder gaan. "De digitale portefeuille is nodig om dat we in een complexe staat leven", aldus de Belgische staatssecretaris Michel. "De Belg moet niet het slachtoffer zijn van de complexiteit van onze overheid. Daarom hebben we tools nodig om het leven van de Belgen te vereenvoudigen."
De digitale portefeuille moet daarnaast ook toegang geven tot andere belangrijke officiële documenten die nu al te raadplegen zijn via overheidswebsites. Denk aan het trouwboekje, maar ook aan een visum dat wordt verkregen.

Beeld van de al bestaande Belgische-app 'Itsme' waarmee je inlogt op overheidswebsites
Beveiligingschips
Over de precieze invulling is nog onduidelijkheid en het is ook nog niet bekend hoe deze app technisch moet werken of welke partij ze gaat bouwen. Het is alvast zeker dat veiligheid een belangrijke rol zal spelen, omdat het gaat om heel gevoelige informatie die in één app wordt gebundeld.
In het kader van zulke kritieke informatie die op smartphones worden bewaard, wordt vaak gekeken in de richting van fysieke beveiligingschips in smartphones. Die zijn in staat om de informatie op een afgeschermde omgeving te bewaren, los van de werking van het besturingssysteem. Op dit moment vergaderen smartphonefabrikanten nog echter nog achter de schermen over zo'n standaard voor beveiligingschips of 'secure elements'. We verwachten dat deze technologie straks in meer smartphones geïmplementeerd wordt.
Gerelateerde artikelen
Of het straks ook voor Belgen een vereiste is om zo'n smartphone met beveiligingschip te gebruiken voor de digitale portefeuille, is nog niet bekend. Maar het lijkt wel alvast logisch dat de overheid voor de authenticatie gaat leunen op de diensten van itsme. Dat is het Belgische alternatief voor onze DigiD. Wat denk jij? Vind jij dat Nederland ook al onze belangrijke documenten in één app moet bundelen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.