Bel-me-niet-register verdwijnt, dit verandert er voor jou

Bel-me-niet-register verdwijnt, dit verandert er voor jou

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Op 1 juli wordt niet alleen statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd, aan het bel-me-niet-register komt ook ten einde. Wat betekent dit voor jou? Dat lees je hier.

Bel-me-niet-register verdwijnt, bel-me-wel-beleid

De nieuwe Nederlandse Telecommunicatiewet gaat per 1 juli in. Nieuw in de wet is de vervanging van het bel-me-niet-register door een opt-in-systeem. Voorheen moest je in dit register aangeven dat je niet gebeld wilde worden door verkopers, tenzij je al klant bent bij het bedrijf. Met de komst van het nieuwe systeem moeten bedrijven vóóraf toestemming van iemand hebben om te bellen. Je moet dus zelf die toestemming hebben gegeven en ook aangegeven hebben voor welke producten en diensten en voor welke periode je gebeld mag worden.

Dit betekent dus dat deze telemarketeers je niet meer ongevraagd tijdens een voetbalwedstrijd of tijdens het eten mogen bellen om een verzekeringspakket aan je te verkopen, tenzij je dat zelf graag wilt. Callcenters mogen nog wel ongevraagd bestaande klanten bellen, maar alleen als ze minder dan drie jaar geleden klant waren. Daarna moet opnieuw toestemming gevraagd worden. De belangrijkste regels op een rij:

  1. Een bedrijf of organisatie mag niet meer ongevraagd bellen
  2. Bestaande klanten mogen wel worden gebeld, mits zij minder dan drie jaar geleden klant waren
  3. Anoniem bellen mag niet meer
  4. De toestemming moet makkelijk in te trekken zijn

Ongewenste telemarketing is een groot probleem. De nieuwe regels zijn bedoeld om consumenten te verlossen van die ongewenste telefoontjes.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM
Telemarketeers in een callcenter

Telemarketeers in een callcenter

Goede doelen en politieke partijen

Voor goede doelen en politieke partijen zijn de veranderingen minder drastisch. Deze instantie mogen nu alleen donateurs, vrijwilligers en sympathisanten bellen.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat toezicht houden op ongewenste telefoontjes: "Ondernemers die zich niet aan de nieuwe regels houden en consumenten bellen zonder dat ze daarvoor toestemming hebben verleend, kunnen een boete of een last onder dwangsom verwachten. De ACM roept consumenten op zich te melden als bedrijven hen na 1 juli zonder toestemming bellen."

Ben jij blij met dit bel-me-wel-beleid? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Bel-me-niet-register verdwijnt, dit verandert er voor jou

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk