AW Onderzoekt: we blijven hangen aan een draadje en een dopje in ons oor

AW Onderzoekt: we blijven hangen aan een draadje en een dopje in ons oor

Headset

Sinds de eerste Walkman zijn de hoofdtelefoons niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Wilden we eerst allemaal kleine in-ears hebben, tegenwoordig kan het niet groot genoeg zijn. Wat gebruiken we nu eigenlijk liever, een bedrade hoofdtelefoon of een hoofdtelefoon die draadloos werkt?

In het lezersonderzoek hebben we de vraag gesteld welke accessoires je gebruikt bij je smartphone. Daaruit leren we dat bijna een kwart van de ondervraagden een hoesjes heeft en iets meer dan 20% een hoofdtelefoon. De in-ear hoofdtelefoon is daarbij met 13% veel meer gebruikt dan de on-ear of over-ear hoofdtelefoon.

In een ander onderzoek vroegen we welke headset je voorkeur had, een met een draad en een 3.5mm jack of een Bluetooth hoofdtelefoon. Ook hier koos meer dan 65% voor een hoofdtelefoon met een draadje eraan en niet voor een Bluetooth hoofdtelefoon. Bovenstaande heeft natuurlijk ook gevolgen voor welke smartphone je gaat kopen. Het komt steeds vaker voor dat er bij een nieuw model smartphone geen 3.5 mm ingang meer aanwezig is. Er is nog maar één aansluiting aanwezig en dat is de USB-C. Wanneer je daar je hoofdtelefoon op aan wilt sluiten zul je een dongle (verloopstekker) moeten gebruiken.

Het bovenstaande onderzoek via de wekelijkse AW Poll laat ook daar dezelfde cijfers zien. Meer dan de helft wil toch graag vastzitten aan een draadje en heeft liever geen Bluetooth hoofdtelefoon.

Hoe kies je tussen een bedrade of een Bluetooth hoofdtelefoon

Het meest gehoorde argument om te kiezen voor een hoofdtelefoon met een draad is wel de geluidkwaliteit. Over het algemeen klopt het wel dat Bluetooth een mindere kwaliteit heeft wat betreft het geluid, maar dat hangt ook weer af van de prijsklasse waarin je zoekt. Een probleem van Bluetooth dat wel grotendeels opgelost is is de vertraging tussen geluid en beeld, dat wordt ook wel 'lag' genoemd. Dit irritante probleem kom je gelukkig bijna niet meer tegen.

Naast de audiokwaliteit heb je ook nog te maken met de accu die in een een Bluetooth headset zit. Ook hier zijn grote stappen gemaakt en hoef ik mijn Skullcandy Crusher Wireless maar twee keer per maand op te laden. Echter gaat het velen vooral om het moment waarop de headset leeg is, dat is namelijk altijd wanneer het net niet moet. Een laatste argument dat we veel horen dat in het voordeel van de bedrade hoofdtelefoon moet pleiten is de prijs. In een Bluetooth hoofdtelefoon zit meer techniek en daarvoor moet je ook betalen.

Conclusie

De cijfers wijzen het uit, de bedrade headset heeft nog steeds een voorsprong op de Bluetooth hoofdtelefoon. De draadloze hoofdtelefoon is zeker bezig aan een inhaalslag en aangezien de markt voor hoofdtelefoons en dergelijke nog steeds groeit verwachten we nog flinke verschuivingen. Uiteindelijk zal de draadloze headset het absoluut gaan winnen, maar wanneer?

Lees meer over:
AW Onderzoekt

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer