Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • Huawei Mate X

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

 • Google Pixel 3 XL

 • Nokia 9 PureView

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Battle of the Messengers: “Is WhatsApp wel de meest complete messenger?”

· 02 januari 2012

De messenger-applicatie WhatsApp is één van de bedrijven die in 2011 als een raket omhoog geschoten is. Wanneer je als dienst wordt genoemd in de Tweede Kamer tijdens het debat over de netneutraliteit dan heb je toch wel wat losgemaakt. WhatsApp is synoniem geworden aan het gratis sms'en, sterker nog WhatsApp is het nieuwe sms'en want iedereen gebruikt het dus je kunt er ook iedereen mee bereiken. Maar is WhatsApp eigenlijk wel de beste messenger voor je berichtenverkeer? Zijn andere aanbieders niet veel completer? Wij verrichtten een klein onderzoek.

Onderzoek

In dit mini-onderzoek hebben we een aantal messengers betrokken omdat deze naar onze mening binnen ieders bereik liggen en ook de grote stroom dataverkeer aan kunnen. We hebben alle applicaties op een aantal punten vergeleken en daar punten voor gegeven en de resultaten staan hieronder in de tabel verwerkt.

WhatsApp

Vorige maand bereikte de populaire messenger een mijlpaal, 1 miljard ( 1.000.000.000) berichten op 1 dag. Dat zijn onwerkelijke aantallen die de engineers in de servercentra van WhatsApp hoofdpijn bezorgen om alles up and running te houden.  Dat is dan ook gelijk de achilleshiel van WhatsApp, de enorme stroom aan berichten die elke dag verwerkt moeten worden. Wanneer je het Twitteraccount @wa_status volgt dan zie je dat de dienst minimaal twee keer per maand voor een korte periode plat ligt. Dat zorgt in veel gevallen voor paniekaanvallen in menig klaslokaal. Ook hebben we de laatste tijd weinig nieuws mogen verwelkomen binnen de applicatie van WhatsApp, de laatste toevoeging was het instellen van een eigen achtergrond. De meest gevraagde feature voor WhatsApp is wel het versturen van berichten via de browser waardoor je niet altijd naar je telefoon hoeft te grijpen. Maar de mensen achter WhatsApp hebben ons reeds vorig jaar te kennen gegeven de messenger niet naar de browser te brengen.

eBuddy XMS

eBuddy is al jaren een bekende dienst op heel veel pc's over de hele wereld. Niet lang geleden werd het aantal van 250 miljoen accounts bereikt. Afgelopen zomer presenteerde eBuddy zijn eigen messenger met de naam XMS, deze messenger moest de concurrentie aangaan met WhatsApp. In onze vergelijking haalt eBuddy met 10 punten WhatsApp (9 punten) in. Dit komt voornamelijk door het feit dat sinds kort het ook mogelijk is om XMS-berichten te versturen via het web, dus de veel gevraagde functie voor WhatsApp heeft XMS gewoon al geïntegreerd.

Skype

Skype is geen sms-vervanger maar een telefoongesprekvervanger, maar heeft sinds het begin al de messenger-functionaliteit in zich. Onlangs zijn de applicaties van Skype uitgebreid en kan er ook het een en ander heen en weer gestuurd worden binnen het messenger-gedeelte. Sinds kort heeft Skype ook een samenwerkingsverband met Facebook, je kunt via je Facebookpagina nu ook gratis bellen met elkaar over het Skype-netwerk. Deze dienst krijgt 9 punten in onze vergelijking.

Google+ Messenger

Google heeft in een sneltreinvaart een eigen social netwerk uitgerold. In de applicatie die bij dit netwerk hoort, zit ook een messenger-gedeelte waaruit je sinds kort ook een hangout kunt starten. Het zal ook niet lang duren voordat er in deze applicatie ook bestanden gedeeld kunnen worden. Maar voorlopig loopt Google Messenger nog achter bij de twee voorgaande applicaties.

Google Talk

Persoonlijk had ik verwacht dat Google zijn Talk-client aan zou pakken en daarmee WhatsApp zou gaan beconcurreren. Maar in plaats daarvan brachten ze de applicatie Messenger uit binnen Google+. Google Talk wordt al door heel veel mensen gebruikt als communicatietool. Binnen Androidworld communiceren we ook veel via deze tool die zowel in je browser en op je mobiel/tablet werkt. Maar ook Google Talk haalt het niet bij WhatsApp en eBuddy XMS. Je kunt op je Androidtelefoon geen bestanden heen en weer sturen zoals video en foto's en dat is wel een vereiste voor een goede messenger.

Touch - formerly PingChat!

PingChat! was een van de eerste messengers die naar Android kwam en was natuurlijk afgeleid van het Pingen op de BlackBerry. Zeer recent is PingChat! een andere koers gaan varen en heeft zijn naam veranderd in Touch. Binnen deze app krijgt het sociale aspect meer aandacht, zo kun je nu een foto posten en deze delen met een aantal personen en daarover chatten. Natuurlijk is het chatten zonder afbeelding ook nog steeds mogelijk. Door de geringe mogelijkheden krijgt deze applicatie weinig punten in onze vergelijking. Een groot nadeel van deze applicatie is dat hij je batterij leegzuigt. Na installatie had hij na een halve dag al 36% van mijn batterij-leven opgebruikt en dat zonder de applicatie te gebruiken.

Conclusie

Als we naar de resultaten van dit kleine onderzoek kijken kunnen we concluderen dat de XMS-messenger in feite completer is dan WhatsApp. Hij heeft zelfs één van de meest gevraagde features en dat is het versturen van berichten vanuit een browser. Maar waarom blijven we dan toch massaal aan WhatsApp hangen? Volgens mij is het antwoord daarop heel simpel. Om als messenger goed te willen functioneren moet het op ieder toestel staan, zodat je ook iedereen kan bereiken. WhatsApp staat nu ook op heel veel toestellen en is het nu in feite de standaard messenger geworden. Maar persoonlijk ga ik XMS eens wat meer aandacht geven. Graag lezen we jullie reacties, ervaringen en suggesties over andere applicaties in de comments.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (96)
Bezig met laden van reacties...