Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • Huawei Mate X

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

 • Google Pixel 3 XL

 • Nokia 9 PureView

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

AW Special: Vooruitblik naar Android 2.2 (FroYo)

· 12 mei 2010

De hoge updatefrequentie van het Android OS komt langzaam tot een einde. Zoals Google al eerder aangaf, zal de updatefrequentie van het besturingssysteem na Gingerbread (Android 2,5? of 3?) afnemen. Dit komt door een andere inrichting en het uit de kinderschoenen stappen van het besturingssysteem. De eerstvolgende update die naar Android komt, is Android 2.2 (FroYo). Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat, middels de JIT-compiler, een snelheidsverbetering in Android bereikt kan worden van maar liefst 450%! De benchmarktest die dit bevestigt, is uitgevoerd op Googles Nexus One. De JIT-compiler zou worden geïntegreerd in Android 2.2, maar we hebben toch al meer gehoord over FroYo? Inderdaad, dat hebben we zeker. Daarom een overzicht van wat we tot nu toe weten over FroYo.

De op dit moment bekende vernieuwingen:
 • Integratie van Flash;
 • Nieuwe Launcher;
 • De JIT-compiler;
 • Apps2SD;
 • Ingebakken apps (Google Experience) worden update-baar via de Market vanaf 2.2

Integratie Flash

Veel websites met Flash zijn niet bereikbaar met de mobiele telefoon door het ontbreken van Flash support. Dit is vervelend en staat een full web experience toch wel aardig in de weg. Gelukkig komt hier met FroYo een einde aan doordat Flash eindelijk ondersteund gaat worden. In het verleden heeft Adobe altijd gezegd dat ze werken aan een versie van Flash voor de mobiele telefoon. Dit heeft zo'n twee jaar geduurd, maar inmiddels kunnen we er op rekenen dat het er snel van gaat komen! Hieronder kun je een vroege demo-versie van Adobe Flash 10.1 op een Nexus One vinden. Voor meer demo's van Flash op Android en voor demonstraties van Adobe AIR voor Android kun je hier terecht.

httpv://www.youtube.com/watch?v=vlWOocHwcLo

Behalve Flash, zal Adobe dus ook komen met ondersteuning voor Adobe AIR op Android. Omtrent Adobe AIR is de afgelopen tijd een boel te doen geweest, aangezien Apple door wijzigingen in haar voorwaarden het ontwikkelaars verbood om gebruik te maken van dit ontwikkelaarsplatform. Op demonstraties in Barcelona tijdens de Mobile World Congress zagen we al dat het mogelijk zou worden om een applicatie die geschreven was in AIR met één druk op de knop geschikt te maken voor alle grote platformen, zoals Android en het iPhone-OS. Of FroYo deze ondersteuning ook al bevat is onduidelijk. Door fundamentele wijzigingen van het Androidplatform zelf zal het wel mogelijk worden om deze ondersteuning eventueel via de Android Market toe te voegen. Een nieuwe Over-The-Air-update zal hiervoor dus niet noodzakelijk zijn.

Nieuwe Launcher

Een paar dagen terug kwam er een filmpje boven water van een Adobe-medewerker die liet zien hoe snel Flash werkt op een Nexus One.

httpv://www.youtube.com/watch?v=0y7XJI4NN7k&feature=player_embedded

Waarschijnlijk was het niet zijn bedoeling om tegelijkertijd een deel van het uiterlijk van de nieuwe Android Launcher te lekken. Op onderstaande screenshot die is genomen in één van de laatste seconden van het filmpje kun je, onderaan het homescherm van 2.2, de knoppen van de nieuwe Launcher zien.Het is overigens zeer waarschijnlijk dat de Launcher zelf hetzelfde uiterlijk zal krijgen als de standaard 2.1-Launcher. Wat we in ieder geval wel kunnen zien, is dat er een bel-knop en browserknop als soort dock naast de launcherknop komen te staan. Gebruikers van HTC Sense zal dit principe wel bekend voorkomen.

JIT Compiler

Eigenlijk zijn alle toevoegingen interessant, maar dit is zeker één van onze favorieten. De JIT compiler stelt de telefoon in staat om de code van de software te veranderen naar native code voor Android, zodat Android niet langer de code hoeft te interpreteren.
Dit kan een gigantische prestatieverbetering opleveren. Hoeveel is volledig afhankelijk van de applicatie, de hardware van de telefoon en de lengte van de code. De mate van snelheidsverbetering is dus niet helemaal duidelijk, maar sneller zal het in elk geval allemaal gaan! AndroidPolice schijnt over een test-Nexus One met Android 2.2 te beschikken en heeft ook een paar tests gedraaid om te kijken hoeveel sneller Android 2.2 is. Eén van de meestgebruikte apps voor dit doeleinde is Linpack. Deze applicatie geeft een score die het mogelijk maakt om de processorkracht van verschillende toestellen met elkaar te vergelijken. Een paar maanden terug kwamen er al eerste berichten over de snelheid van FroYo binnen, toen een Google-medewerker de vloer aanveegde met de tot dusver behaalde Linpack-scores. Op dat moment waren er nog wat geruchten over dat de resultaten nep zouden zijn, maar de testresultaten van AndroidPolice bevestigen de enorme snelheidsverbetering in Android 2.2. De vraag blijft natuurlijk of alleen JIT gezorgd heeft voor de snelheidsverbeteringen, of dat  Google nog andere verbeteringen aan heeft gebracht aan het onderliggende gedeelte van haar besturingssysteem. Eén van de mogelijkheden is dat Google de technieken van de Myriad Group heeft geïmplementeerd. Tijdens de MWC in Barcelona kregen wij in ieder geval te horen dat de behaalde snelheidsverbeteringen van de Myriad Group niets te maken hadden met JIT-compilatie. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de verbeteringen.

Apps2SD

Een lang, lang verwachte feature op Android. Eén van de grote tekortkomingen van de huidige Androidtoestellen is de beperkte opslagcapaciteit. Nu hebben ontwikkelaars van onofficiële firmwareversies al sinds jaar en dag daar een oplossing voor: het opslaan van applicaties op de SD-kaart (Apps2SD). Gelukkig brengt FroYo zeer waarschijnlijk ook deze mogelijkheid naar jou! Androidwebsite AndroidandMe ontdekte dat een Google-ontwikkelaar het volgende vertelde over de implementatie van Apps2SD:
"Apologies, but I’m not permitted to disclose scheduling information – suffice to say it’s coming soon. Sorry for being vague, and thank you for your continued patience – I sincerely appreciate it."
Toen Google begin november vorig jaar op zoek ging naar een ontwikkelaar voor officiële ondersteuning van Apps2sd, werden de volgende eisen gesteld:
 1. Het overbodig maken van huidige implementaties door hackers/romontwikkelaars door het verwijderen van de SD-kaart mogelijk te maken.
 2. Dit moet zo veilig en stabiel worden dat de oplossing standaard op eindproducten kan worden geïnstalleerd.
 3. Laat de applicatiedata op hetzelfde apparaat staan als de applicatie zelf. Op die manier krijg je geen problemen doordat de applicatie in het interne geheugen staat en moet wachten totdat de SD-kaart klaar is met laden.
 4. Maak het mogelijk om meerdere SD-kaarten met applicaties op een apparaat te laten werken.
 5. Maak het mogelijk om meerdere telefoons met dezelfde SD-kaart te laten werken
Het zou voor gebruikers erg interessant kunnen zijn om bijvoorbeeld een aparte werk-kaart en game-kaart te hebben. Op die manier is je telefoon schoon voor werkgebruik, maar kun je wel gebruik maken van spellen voor de nodige ontspanning na het werk.

Ingebakken apps (Google Experience) worden update-baar via de Market vanaf 2.2

Vanaf Android 2.2 worden meegeleverde applicaties updatebaar via de Android Market. Deze mogelijkheid werd eerder al gebruikt, onder meer met Google Maps en Google Goggles. Op screenshots hebben we deze update-mogelijkheid al gezien bij de Google Market. Verder zou het bijvoorbeeld gaan om GMail en Google Talk.Op deze manier probeert Google de versnippering binnen het Android-platform tegen te gaan. In volgende versies, waarvan de eerste waarschijnlijk de werknaam 'Gingerbread' zal krijgen, worden waarschijnlijk ook andere delen van het besturingssysteem te updaten, eventueel via de Android Market.

Conclusie

Volgende week zullen we tijdens Google I/O zeker weten meer te weten komen over Android 2.2. De verwachting is dan ook dat dan per direct ontwikkelingsversies van Android 2.2 vrijgegeven zullen worden, bijvoorbeeld voor de Nexus One. Mocht je de aankondigingen op Google I/O niet willen missen, kijk dan hier hoe je de live berichtgeving kunt volgen. Wat betreft de geschiktheid van huidige toestellen voor Android 2.2 is nog niet veel bekend. Wel is bekend dat Flash alleen beschikbaar zal komen voor de nieuwste generatie Androidtoestellen. Hero/Magic/G1-eigenaren vallen daardoor buiten de boot. Naar alle verwachting zullen er wel onofficiële versies voor deze toestellen komen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot we met Android 2.2 kunnen spelen!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...