Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

 • ASUS ZenFone 6

 • OnePlus 7 Pro

 • Google Pixel 3a XL

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Criminaliteit is van alle tijden. In de hoogtijdagen van de Amerikaanse maffia tussen de jaren '30 en de jaren '60 drukten zij een duidelijke stempel op het leven in de VS met als klap op de vuurpijl de dood van John F. Kennedy in '63. We kennen allemaal de films en sommige mensen zien er romantiek in maar anderen noemen het criminaliteit. Tegenwoordig hebben we nog steeds dit soort problemen maar nu zitten ze in jouw Androidtoestel!

Natuurlijk zijn echte criminelen nog steeds niet op weg naar onze geliefde Androids maar hebben die het nog erg druk met drugs dealen in Zuid-Amerika. De wittenboorden criminelen zijn tijdens de crisis stuk voor stuk omgevallen maar tegenwoordig kampen wij op het internet met een nieuwe crimineel, ééntje die niet aan afrekeningen doet. Ze kopen je om, ze zetten je onder druk, ze kidnappen je spullen, ze slopen je apparatuur en toch weet je niet wie het zijn. Je ziet ze niet, je krijgt geen revolver in je nek. Wie zijn deze boeven? Hackers, spammers en malwareverspreiders. Jongens die je niet snel in een streepjespak in de gevangenis verwacht. Ze zien er niet uit als echte boeven met tatoeages en littekens van eerdere gevangenis-avonturen. Het zijn eigenlijk maar gewoon nerds met een slecht geweten. Maar wat is nu het gevaar? Ben jij al eens overvallen? Nee? Gelukkig, ik hoop ook niet dat dat je ooit gaat overkomen maar als je niet goed oplet zie je zonder een dreigende situatie wel geld van je rekening verdwijnen. Dit kan je gebeuren op straat bij de pin door skimming maar ook met je telefoon. Malware kan overal opduiken. Websites kunnen zich voordoen als een reguliere verkoopsite en zo je creditcard gegevens pikken. Maar nog veel enger zijn malware apps. Programmaatjes uit de door ons vertrouwde Android Market die niet zo goed bedoeld zijn als ze ogen.

In de media

Telegraaf plaatste gistermiddag het volgende artikel:20% van de Android apps is niet veilig. Gebaseerd op een onderzoek van SMobile, een beveiligingsbedrijf voor mobiele telefoons. Ze hebben een afbeelding op hun site staan Kijk en lach.... ---> Moet ik nog meer vertellen? Dank u. Dan hebben we nog Google. Gister ineens 'negatief' in het nieuws gekomen omdat ze apps verwijderden van telefoons. 'Zelfs Apple durft dat niet'. Als je de originele berichtgeving leest zie je dat het hier gaat om apps die al uit de Android Market waren gehaald.  Doordat de Apps al waren verwijderd van de meeste telefoons door gebruikers heeft Google de klus geklaard door ook de laatste eraf te gooien. Daarmee heeft Google meteen het systeem uitgetest wat in geval van nood gebruikt kan worden. Dit lijkt in goed overleg te zijn gebeurd. Stel je voor dat één van de onderstaande apps in de market verschijnt:

Voorbeeld 1

[caption id="attachment_32181" align="alignleft" width="138" caption="Afbeelding van Areacellphone.com"][/caption] PayPal en Visa zijn twee bekende merken op het net die met geld te maken hebben. Je hebt een creditcard. Je gaat op vakantie en vindt het fijn om je gegevens bij de hand te hebben ook als je niet al je pasjes in je zak hebt. Je zoekt een app: Creditcard backup of iets dergelijks. Je vind een app waar je al je gegevens veilig in kwijt kan athans dat denk je. Op het moment dat je alles ingevuld hebt stuurt de app een backup naar de server en de meneer die helemaal niet op een boef lijkt, begint boodschappen te doen met jouw creditcard. Want zeg nu eens eerlijk, heb je OOIT je creditcard moeten laten zien als je concertkaartjes kocht op een website? Nee natuurlijk niet want je ziet helemaal niemand. Van beide merken zijn er in de loop der tijd malware-achtige apps uit de Market gehaald.

Voorbeeld 2

Op de pc ken je ze al, de apps die jouw e-mail overnemen en proberen spam te sturen vanaf jouw account. Het is natuurlijk fijn voor een spammer om accounts te kunnen gebruiken. E-mailaccounts die zich altijd voorbeeldig gedragen en die niet aangezien worden voor spam. Veel makkelijker om door filters heen te komen en een bak contacten die jou ook zien als een veilige bron. Eén link naar een slechte site versturen via je telefoon naar het hele adressenbestand kan vervelende gevolgen hebben. Bedenk maar eens dat je moeder op haar pc het linkje opent. Dat kost jou weer een halve dag reparatiewerk aan haar computer.

Wat doe je er tegen?

Google heeft een open omgeving ontwikkeld. Je hebt de Market waar je vrij gemakkelijk apps in kan zetten. Daarnaast heb je nog mailtjes met leuke APK'tjes waar nietsvermoedende gebruikers die APK met de hand kunnen installeren. Gelukkig waarschuwt Google je voor je zo'n app installeert waar de app gebruik van maakt. Als je een APK'tje installeert, kijk dan eerst of hij gebruikt wat je verwacht dat hij gebruikt. Een nieuwsreader als NU.nl heeft bijvoorbeeld toegang nodig tot internet en niet tot e-mail of sms-functies van je toestel. Als de app dit toch vraagt dan is er misschien wel iets raars aan de hand.

Virusscanners

Als er ratten zijn, zijn er ook altijd rattenvangers. Ik vraag mij oprecht af of die zogenaamde rattenvangers niet zelf ratten kweken om werk te verschaffen maar ik weet daar niets zeker over. De rattenvanger is in dit geval de virusscanner. We kennen enkele voorbeelden:

Antivirus gratis van droidSecurity Inc.

De eerste virusscanner op Android. Deze checkt smsjes en datpakketten op je telefoon maar weten zij wat de virussen zijn? Zijn zij er op tijd bij als iemand iets slechts verzint? Ik vraag het mij af. De Pro-versie gaat er uit voor US$ 9,99. Iets wat ik nog niet eens uitgeef aan een goed spel op Android.

Norton

Toch wel een hele bekende in het antivirus-wereldje. Deze scant je telefoon op malware en ander onuitgenodigde software maar is het nu een gevoel van veiligheid of is het echt veiligheid? Remote lock is natuurlijk wel aardig maar dan wordt je virusscanner meer een anti-theft middel. Maar werkt dit echt?

De beste bewaker ben je zelf

Op het moment dat je een app installeert, kan deze app verschillende toestemmingen vragen. Dit gebeurt tussen de knop Installeren en Ok. Ok knop nooit gezien? Check dan even je telefoon op vreemde apps. Knop wel gezien maar geen idee wat er boven stond? Doe het ook maar even ;-) Misschien is het raadzaam om, voordat je een vreemde app installeert, eerst eens te kijken waar deze gebruik van maakt. Misschien doet deze wel hele rare dingen of mag deze smsjes sturen naar een nummer in de VS waar je zomaar 6 euro per smsje voor kwijt bent. Ik zal eens uitleggen waar je op moet letten aan de hand van de veiligste app die wij kennen? Google Maps versie 4.30 iets wat iedereen wel op zijn telefoon heeft. Versie 4.30
 • Uw persoonlijke informatie - Contactgegevens lezen, Contactgegevens schrijven
 • Services waarvoor u moet betalen - telefoonnummers rechtstreeks bellen
 • Uw lokatie - globale (netwerkgebaseerde) lokatie, nauwkeurige (GPS) lokatie
 • Netwerkcommunicatie - volledige internettoegang
 • Uw accounts - de lijst met accounts beheren, de vertificatiegegevens van een account gebruiken, Google maps
 • Opslagruimte - Inhoud op de SD-Kaart aanpassen / verwijderen
 • Telefoonoproepen - telefoonstatus en -identiteit lezen
 • Bedieningselementen hardware - Audio opnemen
 • Systeemhulpprogramma's - actieve toepassingen ophalen, voorkomen dat de telefoon overschakelt naar slaapmodus
Dat is een hele stapel he? Geen probleem, ik denk dat elke Google Maps gebruiker precies weet wat ze met deze gegevens doen. Zo niet? dan heb je vast nog niet alle functies gezien. Maar als een andere app vraagt naar Uw accounts terwijl U alleen maar een spelletje patience wil spelen, zou ik toch even kijken of je aan het eind van het potje je topscores door kan sturen. Zo niet? Dan is er misschien wel iets raars aan de hand met de app.

Paniek

Natuurlijk moeten wij ook niet met zijn allen de paniekvogel uit gaan hangen. Als je een compleet gecontroleerde app store wil dan moet je maar een iPhone kopen. Een beetje zelf opletten is natuurlijk nooit weg. Kijk gewoon wat er in een app gebeurt en klaar is Kees. En jij bent niet de enige persoon die oplet. Google blijkt deze week een systeem te hebben getest met een aantal apps die door de developer al uit de Market zijn gehaald om programma's op afstand te verwijderen. Dus als veel mensen een app deïnstalleren en aangeven dat hij schadelijk is. Google laat dan een schermpje zien waarin je kan vertellen wat er zo schadelijk aan de app was. Google ziet dit natuurlijk ook en zal er alles aan doen om dit soort apps te weren. Maar de moraal van dit verhaal? Een beetje oplettendheid van onze kant is nooit weg! Maar een virusscanner op je mobiel is misschien ook weer wat overdreven.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (47)
Bezig met laden van reacties...