AW Poll: zo essentieel vinden jullie 5G-netwerken en 5G-telefoons

AW Poll: zo essentieel vinden jullie 5G-netwerken en 5G-telefoons

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Vrijwel alle Nederlandse telecomproviders bieden inmiddels ondersteuning voor 5G. Wel valt de impact van 5G nog enigszins tegen door de kleine snelheidswinst. Hoe belangrijk 5G voor de Androidworld-lezer is? Wij vroegen het in de recente AW Poll en ditmaal lees je de uitslag.

5G in Nederland: eigenlijk 4G++

Vodafone was de eerste telecomprovider om zijn landelijk dekkende 5G-netwerk in te schakelen. In de maanden die volgde schakelde ook T-Mobile en KPN hun 5G-netwerken in. Elke provider kreeg zo een eigen PR-feestje; het was ze gelukt om 5G in te schakelen en dat moest gevierd worden. Dat is goed nieuws, toch? Eigenlijk ligt dat genuanceerder, want 5G is niet iets dat je simpelweg aan of uit zet.

Gerelateerde artikelen

Vooral de frequentiebanden – de radiogolven die door de lucht zweven en zo je e-mails, video's en andere bestanden meedragen – spelen een grote rol in de impact die 5G kan hebben. Het netwerk werd ontwikkeld voor hogere frequenties met radiogolven die dichter op elkaar zitten. In optimale omstandigheden levert dat veel hogere snelheden op dan lagere frequenties. Vandaar dat er in de VS veel providers zogenoemde mmWave-banden (spreek uit als millimeter-wave) gebruiken. Met zulke mmWave-banden haal je de hoogst haalbare snelheden op 5G.

In Nederland maken zulke hoge frequenties, Sub-6GHz, geen onderdeel uit van het 5G-netwerk. Op dit moment zitten we zelfs vaak nog onder de 1000MHz, op de 700MHz-band. Suboptimaal voor de 5G-technologie, en dat zie je ook terug in de impact die 5G heeft in Nederland. Snelheden liggen in veel gevallen gelijk aan 4G+-netwerken, of vallen zelfs iets lager uit. Op korte termijn wordt dit ook nog niet opgelost: pas eind 2021 of begin 2022 worden 3,5GHz-banden geveild die tot veel hogere snelheden en een lagere latency (vertraging in datadoorvoer) moeten gaan leiden.

AW Poll, dit vinden jullie

Voorlopig blijft 5G dus eigenlijk een 4G++-netwerk als het aankomt op de mogelijke snelheden. Op termijn gaat dit gelukkig veranderen en gaan de snelheden omhoog. Veel telefoons zijn alvast met 5G-chips uitgerust – dat geldt zelfs voor de Galaxy A22, een telefoon van nog geen 230 euro. Of je daadwerkelijk zit te wachten op 5G, is natuurlijk een geheel ander verhaal. Uit de AW Poll die dinsdag werd gepubliceerd, blijkt dat meer dan de helft van de lezers (59,5%) 5G wel belangrijk, maar niet ‘essentieel’ vindt.

AW Poll: zo essentieel vinden jullie 5G-netwerken en 5G-telefoons

Een ander deel van de lezers, goed voor 19,5 procent van de stemmen, geeft aan dat 5G voor hen noodzakelijk is. Het maakt de telefoon die ze aanschaffen toekomstbestendig. Niet iedereen zit te wachten op 5G, dat blijkt uit de AW Poll. Zo'n 14,7 procent van de lezers gebruikt liever geen 5G. Veel mensen zien daarbij geen voordelen van 5G, gezien het in veel gevallen net zo snel is als 4G. Daarbij noemt een deel van de lezers in de reacties dat ze liever wachten tot 5G uitontwikkeld is.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk