AW Poll: Xiaomi wordt volgens jullie massaal onderschat

AW Poll: Xiaomi wordt volgens jullie massaal onderschat

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

In de smartphonemarkt zal je altijd winnaars en verliezers hebben. Toch lijkt de markt sinds de komst van Chinese merken als OnePlus, Xiaomi en OPPO nog iets grimmiger. Merken die net op de markt komen worden vaak onderschat, waardoor bedrijven als LG uiteindelijk uit de markt moeten stappen. Wat nu de meest onderschatte merken zijn? Lees het in de AW Poll uitslag.

Winnaars en verliezers

Kansen creëren op een markt gevuld met Chinese ‘prijsvechters’, bleek begin dit jaar een te lastige opgave voor het Koreaanse LG. Na herhaaldelijke pogingen om marktaandeel te winnen, werd het onderdeel van LG volledig afgezet. Niet alleen LG kon zich lastig staande houden in de markt – ook HTC lijkt op sterven na dood. Vaak weten merken als HTC geen concurrerende specificaties aan te prijzen, waardoor Chinese spelers vaak als de betere keuze uit de bus komen.

AW Poll: Xiaomi wordt volgens jullie massaal onderschat

Dit kan je nu ook zien gebeuren in het midrangesegment, met de Poco X3 Pro die het toestellen als Motorola's G9 Plus en OnePlus’ N10 5G knap lastig moet maken. Het marktaandeel wordt zo door prijsvechters opgeslokt. In 2020 wisten Poco en Xiaomi flink te groeien in hun marktaandeel; groei die ten koste ging van marktaandeel van Nokia, HTC en zelfs OnePlus.

Gerelateerde artikelen

Vorig jaar groeide Xiaomi in wereldwijde ranglijsten uit tot een speler met een marktaandeel van 6,3 procent, terwijl het bedrijf in 2019 een marktaandeel had van 3,7 procent. In dezelfde periode liet Nokia een daling zien van 7,3 procent in 2019, naar 5,5 procent in 2020. OnePlus zag een juist lichte krimp van 0,7 procentpunt. Tot slot nog OPPO, dat eveneens groeide in 2020. Het bedrijf haalde in 2019 een marktaandeel van 0,8 procent. Een jaar later verdubbelde OPPO zijn marktaandeel, naar 1,7 procent.

AW Poll, dit vinden jullie

Zo kunnen underdogs op de smartphonemarkt binnen één jaar uitgroeien tot leiders die goed in de gaten gehouden moeten worden. Wie de volgende underdog is die Samsung mogelijk het vuur aan de schenen legt? Na het verdwijnen van Huawei als topspeler binnen de markt, ligt die positie voor het oprapen. Wij vroegen in de AW Poll welk merk jullie vinden dat te veel wordt onderschat. Een eerste blik op onderstaande grafiek wijst uit dat Xiaomi voor jullie de echte underdog is – zo'n 13,5 procent van de lezers denkt dat de impact van Xiaomi op de smartphonemarkt wordt onderschat.

Gerelateerde artikelen

OnePlus volgt op de tweede plaats, met 13,1 procent van de stemmen. Opvallend is dat OnePlus in 2020 juist een krimp in marktaandeel liet zien. Met OPPO's en OnePlus’ vernieuwde samenwerking, is de kans echter groot dat OnePlus van koers gaat wijzigen om die krimp om te zetten in groei. Het zusterbedrijf van OnePlus, OPPO, staat ook hoog op de ‘underdog-radar’ met 8,1 procent van jullie stemmen. Verder hebben jullie hoge verwachtingen van Motorola (10,1 procent), terwijl Microsoft volgens de Androidworld-lezers is uitgespeeld (0,5 procent).

Of deze ranglijst uit gaat komen, zal de komende jaren moeten blijken. Dat Xiaomi een belangrijke rol gaat spelen op de markt, staat wel zo goed als zeker vast. Toch is de kans klein dat Samsung de teugels zal laten vieren en verorberd wordt door Xiaomi. Zeker in het hogere segment is Samsung nog aan de leiding, maar biedt Xiaomi ook niet per se ‘meer functies’ dan Samsung voor hetzelfde bedrag. Hoe denk jij dat de smartphonemarkt zich gaat ontwikkelen? Geef het aan in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk