AW Poll: Xiaomi-telefoons verzamelen heel wat gevoelige data, wat vind jij?

AW Poll: Xiaomi-telefoons verzamelen heel wat gevoelige data, wat vind jij?

Xiaomi komt in opspraak omdat het onderzoekers vaststellen dat telefoons heel wat gegevens van gebruikers verzamelen om ze vervolgens op Chinese servers te bewaren. Xiaomi verzamelt meer en gevoeligere gegevens dan andere fabrikanten. Wat denk jij daarvan?

Update 12/11/2021: Hieronder lees je integraal de reactie van een woordvoerder van Xiaomi bij Androidworld omtrent de uitkomsten van het FTM-onderzoek. We hebben dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

"Xiaomi is een open, transparante, beursgenoteerde, onafhankelijk opererende en onafhankelijk geleide organisatie. Wij zetten ons in om de privacy en de veiligheid van onze gebruikers te waarborgen. Xiaomi voldoet volledig aan de vereisten van de AVG, inclusief de opslag, het verwerken en de overdracht van persoonlijke gegevens. Het naleven van deze vereisten is van toepassing op alle Xiaomi apparaten, -systemen, -apps en -services. Elke gebruik van deze persoonsgegevens is afhankelijk van geldige toestemming van de eindgebruiker en is altijd in overeenstemming met de lokale of regionale wet- en regelgeving van de Europese Unie en haar lidstaten."

Xiaomi's datahonger

Xiaomi krijgt kritiek van Litouwense beveiligingsonderzoekers omdat het meer en gevoeligere informatie van gebruikers verzamelt, vergeleken met concurrenten. Xiaomi-telefoons sturen al het surfgedrag op de ingebouwde webbrowser in real-time door naar eigen servers. Verder stuurt de ingebouwde nieuws-app door welke artikelen je leest en van welke media ze afkomstig zijn, aldus Follow the Money (FTM).

Maar de datahonger van het merk zou nog verder gaan. De ingebouwde mediaspeler stuurt de namen door van de nummers en video’s die je ermee afspeelt, zowel online als offline. Daarnaast verzamelt het merk ook informatie over de apps op je telefoon, wanneer je ze gebruikt, hoe lang je scherm actief is en wanneer je sms't. Eerder raakte ook al bekend dat Xiaomi content van op afstand kan censureren met een filter, ook al is die standaard niet actief op telefoons.

Meer en gevoeligere data

Alle telefoonfabrikanten, inclusief Apple en Google, verzamelen gegevens van ons. Het punt is dat Xiaomi heel ver gaat in die data-aggregatie en ook gevoeligere info samenbrengt. De data komt ook op Chinese servers terecht en in China heeft de overheid het recht om die data in te kijken.

"Mensen kijken vaak alleen naar hun eigen privacy. Het maakt ze vaak zogenaamd niet uit dat hun data gedeeld worden", zegt Cybersecurity-expert Gabriel Cirlig tegen FTM. "Maar het gevaar zit hem niet eens in de persoonsgegevens van een individu, maar van alle mensen uit je buurt, je straat of je stad. Die gebundelde data kunnen worden gebruikt om de publieke opinie en zelfs verkiezingen in een land of regio te beïnvloeden." Als voorbeeld noemt hij de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

AW Poll

In deze AW Poll willen we graag vragen hoe jij naar deze bevindingen van onderzoekers kijkt. Maak jij je zorgen over de informatie die je smartphones van Xiaomi verzamelen en wat er met die data gebeurt? Misschien maak jij je helemaal niet druk over de gegevens die de fabrikant van jouw telefoon over jou verzamelt. Breng je stem uit in deze AW Poll en verduidelijk je mening in de reacties onderaan dit artikel.

Poll

AW Poll: Xiaomi-telefoons verzamelen heel wat gevoelige data, wat vind jij?

Lees meer over:
Xiaomi AW Poll Privacy

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties