Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

AW Poll: een kwart gebruikt de telefoon af en toe in het verkeer

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
24 mei 2020, 20:30
2 min leestijd
AW Poll: een kwart gebruikt de telefoon af en toe in het verkeer

Lees verder na de advertentie.

AW Poll: telefoongebruik

Het onderzoek van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) was gericht op het algehele gebruik van de telefoon in het verkeer, dus niet alleen in een motorvoertuig, maar ook op de fiets – dat laatste is overigens sinds 2019 verboden in Nederland, waardoor één lijn getrokken is tussen fietsers en bestuurders van een motorvoertuig. Wat opvalt is dat zo’n 70 procent van de deelnemers aan het verkeer aangeeft zijn mobiele telefoon er eens bij te pakken. Hetzelfde onderzoek werd in 2017 al eens uitgevoerd, toentertijd met vergelijkbare resultaten – er zijn wel lichte veranderingen te melden.

Ondanks de vele ongelukken, worden telefoons veel in het verkeer gebruikt

Uit onderzoek van SWOV in opdracht van verzekeraar Interpolis is gebleken dat volwassenen minder snel naar hun telefoon grijpen om handheld een gesprek te voeren. Jongeren geven daarentegen aan dat ze dezelfde handelingen uitvoeren sinds het verbod van het telefoongebruik op de fiets. Verder is uit het onderzoek gebleken dat volwassenen vaker een spelletje spelen in de auto, 8,2 procent nu tegenover 3 procent in 2017. Wat opviel is dat relatief weinig deelnemers, slechts twee, een boete in ontvangst mocht nemen voor telefoongebruik. Zo’n 56,9 procent van de automobilisten schat de kans op een boete ‘erg laag’ in.

Anonieme stemmen

Bij elke AW Poll maken we gebruik van anonieme stemmen, zo ook bij de recente AW Poll over het telefoongebruik van onze lezers in het verkeer. Cijfers uit de AW Poll laat zien dat jullie de telefoon liever laten liggen in het verkeer. 58,1 procent van de lezers die de poll hebben ingevuld, geven aan hun telefoon niet te gebruiken in het verkeer. Voor 23,8 procent, bijna een kwart dus, geldt dat ze de telefoon af en toe gebruiken in het verkeer. Tot slot geeft 5,4 procent van onze lezers aan hun telefoon regelmatig te gebruiken ‘maar dit te verminderen’ en 6 procent impliceert dat ze de telefoon zoals vanouds blijven gebruiken.

Uit de AW Poll blijkt dat jullie de telefoon (liever) massaal laten liggen

SWOV laat weten dat het hoopt dat zijn onderzoek zal dienen als voedingsbodem voor acties om de verkeersveiligheid te verbeteren. In Nederland maakt de politie gebruik van slimme camera’s om de telefoongebruikers in het verkeer op te sporen; ze worden vervolgens vanzelf op de bon geslingerd. Zulke camera’s worden slechts beperkt gebruikt. Onbekend is hoe effectief zulke camera’s zijn en of men door een boete wordt getriggerd om hun telefoon weg te leggen. Samsung probeert alvast met zijn eigen app de blik van mensen op de weg te houden, in plaats van voor afleidingen te zorgen.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

5

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

25 mei 2020, 16:10

De vraagstelling was niet erg handig, voor een gesloten brug neem je ook nog steeds deel aan het verkeer maar is het niet verboden en ongevaarlijk.

Blijft wel dat een behoorlijk deel lak heeft aan veiligheid. ?

25 mei 2020, 14:48

Een kwart van de stemmers geeft geen ene drol om het leven van alle mensen om zich heen.
Als ze nou alleen elkaar kapot zouden rijden dan lost het probleem zich vanzelf op

25 mei 2020, 3:41

Samsung probeert met zijn eigen app de ogen op de weg te houden? Welke app?

Verder heb ik het idee dat het wel 3/4 een eerlijker percentage is en is dat wijd verspreid over alle verkeersdeelnemers.

25 mei 2020, 0:24

Snap het ook niet. Heb een Bluetooth om inkomende gesprekken te beantwoorden als het nodig is en verder doe ik niks tijdens het rijden. Hoe ze het doen ik snap het niet.

24 mei 2020, 22:44

Ik snap werkelijk niet dat mensen zich tijdens het besturen van een voertuig toch steeds weer laten verleiden door die telefoon. Hoe moeilijk is het om een voor even NIET op dat ding te kijken.

En hoe haalt die 8,2% (één op de twaalf!!!) mensen het in z’n hoofd om doodleuk een spelletje te spelen op dit soort momenten? Bizar gewoon.