AW Poll: deze smarthome-apparaten gebruiken jullie momenteel thuis

AW Poll: deze smarthome-apparaten gebruiken jullie momenteel thuis

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

AW Poll: smarthome

Smarthome staat letterlijk voor ‘slim huis’, wat het doel van alle slimme apparaten in twee woorden kan omvatten. In 2016 begon het verhaal met een aantal slimme speakers waarmee je de slimme apparaten kan bedienen. Dat heeft gezorgd voor een vloedgolf aan slimme apparatuur: deurbellen met een camera bestonden al, maar zijn met de komst van slimme speakers populairder geworden. Er is een productcategorie die de afgelopen jaar vooral bereikbaarder is geworden. Het gaat om slimme lampen; waar consumenten vroeger nog ‘gebonden waren’ aan Philips Hue, zijn er tegenwoordig tal van andere merken actief.

Princess Smart Aerofryer

Vanaf de bank je eten bereiden? Het kan met een slimme airfryer

Tegelijkertijd kan je slimme thermostaten, robotstofzuigers, beveiligingscamera’s en Chromecast of andere streamingsapparaten niet vergeten in het rijtje. Dat is slechts een begin van wat er mogelijk is, zo hebben we het voorbije jaar gezien. Claudia ging bijvoorbeeld aan de slag met een airco die met Google Assistant te bedienen was. Of, wat dacht je van het slimme koffiezetapparaat voor in de keuken (of slaapkamer, waar je ‘m ook neer zou zetten). Verder ging Sven aan de slag met slimme weegschalen en kwamen we tot de ontdekking dat je dweilrobots voortaan met Google Assistant kan bedienen.

Zichtbare groei

Laten we beginnen met de categorie waar Google en Amazon trots op mogen zijn: slimme speakers. In 2018 ontving deze categorie nog 194 stemmen en in 2020 is dat opgelopen tot 454 stemmen. Ook bij de slimme assistent (Google, Amazon en Siri) zien we een flinke groei, van 209 stemmen in 2018 tot 431 stemmen in 2020. Verder zien we een flinke groei in het gebruik van slimme lampen, met zo’n 355 stemmen in 2018 naar 467 stemmen bij de meest recente AW Poll. Veel andere apparatuur ziet een daling of blijft gelijk ten opzichte van de stemming in 2018.

AW Poll uitslag smarthome

Neem bijvoorbeeld de Chromecast, of een andere vorm van mediastreaming. Voorheen kreeg deze categorie (in 2018) nog 693 stemmen, terwijl het in 2020 is gedaald naar 682 stemmen. Wat betreft het gebruik van slimme deurbellen, daar zien we nog een lichte stijging, van 91 stemmen (2018) naar 116 stemmen (2020). Oh, en het blijkt maar weer dat we lekker lui zijn: de slimme thermostaat blijft populair, met 311 stemmen bij de AW Poll in 2020, ten opzichte van 290 stemmen in 2018. Onder de streep blijven veel zaken gelijk, maar stijgt voornamelijk het gebruik van slimme(re) assistenten.

Slimmer huis

Wat er allemaal mogelijk gaat zijn in een slim huis? Dat is een mooie vraag voor de toekomst. Wat we wel weten is dat je voortaan de airfryer vanaf de bank kan aanzetten – erg handig, toch? Verder is de verwachting dat de prijzen van slimme apparatuur steeds iets verder zal dalen. Momenteel ben je duizenden euro’s kwijt om je huis ‘een beetje’ slim in te richten. Neem bijvoorbeeld een deurbel: daar ben je bij een slimme variant al snel zo’n 300 euro voor kwijt. Slimme lampen van merken zoals Philips kosten je ook een hoop geld, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Hoe slim is jouw huis? Laat het ons weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk