AW Poll: Signal is gesignaleerd als favoriete WhatsApp-alternatief

AW Poll: Signal is gesignaleerd als favoriete WhatsApp-alternatief

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Signal mocht na de komst van het nieuwe privacybeleid van WhatsApp rekenen op een grote groep nieuwe gebruikers. In de AW Poll van afgelopen week werd gevraagd naar de diensten waar jullie op over zijn gestapt, mits dat het geval is geweest. Ditmaal lees je de uitslag: wat is het favoriete WhatsApp-alternatief onder Androidworld-lezers.

WhatsApp-alternatieven

WhatsApp wist zich de afgelopen jaren – zeker in Europese markten – te ontwikkelen tot dominante speler in de markt van berichtenapps. Recent introduceerde WhatsApp een nieuw privacybeleid: de introductie leidde bij veel WhatsApp-gebruikers tot argwaan met betrekking tot de manier waarop WhatsApp data beheert en verwerkt. Zelfs in Europa, waar de nieuwe voorwaarden niet ingevoerd worden door belemmeringen in de GDPR-wetgeving, kon WhatsApp rekenen op kritiek.

Gerelateerde artikelen

Hoewel WhatsApp eerder al kritiek kreeg vanwege het delen van onder andere je telefoonnummer met Facebook, kwam de kritiek nog niet eerder van zo'n brede groep gebruikers. Dat de kritiek een negatieve wending heeft aangenomen voor WhatsApp, bleek later wel toen Telegram en Signal het druk kregen met nieuwe gebruikers, die meestal net van WhatsApp af waren gekomen.

Bij Telegram leidde dit tot 2,2 miljoen nieuwe gebruikers in twee dagen tijd. Signal gaf later aan dat het aantal gebruikers op Android is vervijfvoudigd, tot meer dan 50 miljoen gebruikers. In hoeverre eenzelfde verschuiving zichtbaar is voor iOS en andere platformen, is niet bekend. Voor Signal bleek het in elk geval geen makkelijke taak om de gebruikers te herbergen: twee dagen lang had Signal last van storingen.

AW Poll: favoriete alternatief

Het wisselen van berichtendienst blijft lastig, zo melden veel lezers in de reacties. In veel gevallen zal het vereist blijven om WhatsApp te gebruiken, omdat een groot deel van je contacten WhatsApp als belangrijk communicatiekanaal blijft zien. Uit onze AW Poll van afgelopen week blijkt ook dat er een grote groep van lezers is die WhatsApp nog altijd graag gebruikt – 31 procent van de lezers stemde op deze optie.

AW Poll: Signal is gesignaleerd als favoriete WhatsApp-alternatief

Tegelijkertijd is er een grote groep lezers die toch een alternatief heeft geïnstalleerd: het door Elon Musk geadviseerde Signal blijkt erg populair, met 31 procent van de stemmen. Wat opvalt is dat de welbekende chatdienst Telegram zijn mindere moet erkennen in Signal; 8 procent van de stemmen kwamen binnen voor deze chatdienst. Dat heeft er wellicht ook mee te maken dat veel lezers al van Telegram gebruikmaakten.

Gerelateerde artikelen

Tot slot zijn er de lezers die meerdere apps hebben geïnstalleerd, en is er een groep lezers die zegt dat ze al ‘langer alternatieven’ gebruiken; deze opties kregen in de recente AW Poll respectievelijk 13 en 11 procent van de ingestuurde stemmen. Toch blijft het de vraag voor hoelang lezers de app die ze als alternatief hebben geïnstalleerd, blijven gebruiken – als je geen contacten aantreft in de app, zijn er maar weinig redenen om rond te blijven hangen.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk