Na afloop van de Androidworld-themaweek over privacy, is het tijd om ons te focussen op de uitslag van de AW Poll. Want: verkiezen jullie massaal gebruiksgemak over privacy, of is het juist andersom en staat privacy voorop? In de AW Poll uitslag lees je welke richting binnen de Androidworld-community het populairst is.
Privacy en (/of) gebruiksgemak
Vrijwel alle populaire apps en diensten, zoals WhatsApp en Twitter, zijn beschikbaar als open-source alternatief. Zulke diensten zeggen je privacy te garanderen en bieden een kijkje in de keuken door de gebruikte broncode van hun apps of dienst in het openbaar beschikbaar te stellen. Hoewel dat niet per se een recept is voor een privacyvriendelijke app, draagt het wel bij aan de ‘controlemogelijkheden’ voor eindgebruikers.
Gerelateerde artikelen
Gelukkig is privacy nog zoveel meer dan het installeren van open-source applicaties. Zo kun je ook prima je privacy vooropstellen met apps uit de Play Store die niet open-source zijn. Je zou zelfs niet-privacyvriendelijke apps kunnen gebruiken, door ze zo min mogelijk persoonlijke gegevens te bieden.
Privacyvriendelijke alternatieven, zoals OpenMaps voor navigatie en DuckDuckGo voor de dagelijkse zoekacties, zijn immers niet altijd de beste optie: ze missen functies die apps als Google Maps en Google Zoeken wel hebben.
Tweedeling voor appontwikkelaars
Dat komt vaak door de organisatieopbouw – omdat ze zich niet verbinden aan adverteerders, kan men geen ontwikkelaars in dienst nemen en moeten ze het stellen met vrijwilligers, die vaak minder tijd hebben en ervaring met zich meebrengen. Onder de streep levert dit apps op die ‘minder gelikt’ ogen en die qua gebruiksvriendelijkheid lager scoren. Volgens Donny Maasland van ESET Nederland is die tweedeling het “kernprobleem van de internetbeveiliging”. Ontwikkelaars moeten tijdens het ontwikkelen van de app kiezen tussen privacy en functionaliteit, zo liet Maasland weten.
Gerelateerde artikelen
Uiteindelijk is het er allemaal om te doen dat zo min mogelijk persoonlijke data in handen komen van partijen als Facebook en Google, die de data gebruiken om geld te verdienen. Hoewel er sinds 2018, met de introductie van de AVG-wetgeving omtrent privacy, meer aandacht is gekomen voor privacy en daar ook meer eisen aan verbonden worden, blijft persoonlijke data veel geld waard.
AW Poll: wat (ver)kies jij?
In de recente AW Poll vroegen wij jullie aan welke zijde van de tweedeling jullie staan: kiezen jullie voor privacy, of staat gebruiksgemak toch hoger in het vaandel? Het resultaat van de peiling wijst uit dat jullie kiezen voor privacy, maar daar wel een asterisk bij plaatsen. Apps die ter vervanging van andere applicaties worden ingezet, moeten wel hun belangrijkste taken goed vervullen, zo zegt 63 procent van de lezers die een stem uitbracht.
Gebruiksgemak is voor jullie ook een belangrijk goed. Met 22 procent van de stemmen wist de optie voor gebruiksgemak en een sterke gebruikersinterface de tweede plaats in te nemen. Ten slotte zijn er nog lezers die aangeven privacyvriendelijke apps en diensten links te laten liggen als deze niet dezelfde “krachtige functies” van de niet-privacyvriendelijke apps of diensten bevatten, zo stelt 11 procent van de lezers.
Uiteindelijk wordt dus wel de voorkeur gegeven aan privacyvriendelijke apps, maar of een applicatie die zegt de privacy van gebruikers te beschermen ook gebruikt wordt, hangt dus wel af van de mate waarin de app zijn taken kan vervullen. Ben jij het daarmee eens, of kies je te allen tijde voor privacyvriendelijke apps (of juist niet)? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.