AW Poll: zo kijken jullie tegen het privacy-schandaal van de Google Assistent aan

AW Poll: zo kijken jullie tegen het privacy-schandaal van de Google Assistent aan

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

AW Poll: Google Assistent en privacy

Google had het op 10 juli niet gemakkelijk. Toen lekte namelijk een Belgische medewerker van een bedrijf dat Google Assistent-commando's analyseert hoe dit precies gebeurt. Het bleek dat enerzijds stemcommando's niet werden vervormd, en anderzijds dat spraakopdrachten werden meegenomen die eigenlijk helemaal niet waren bedoeld voor de Assistent. Dit kunnen potentieel gevoelige commando's zijn zoals ruzies tussen mensen of juist het goedmaken daarvan tussen de lakens. Kortom, er was wel het een en ander aan ophef over de Google Assistent.

AW Poll Google Assistent privacy afluisteren

Gelukkig mochten jullie je mening ventileren in de meest recente versie van de AW Poll. We gaven jullie een aantal opties over wat jullie over het beluisteren van Google van je Assistent-zoekopdrachten vonden. De uitslag van de in totaal 435 stemmen is hierboven te zien.

Hieruit valt op dat meer dan de helft - 53% om precies te zijn - het eigenlijk best logisch vindt dat Google op deze manier spraakopdrachten analyseert om zo de Assistent te verbeteren. Diverse lezers geven aan dat we nu ook al genoeg diensten gebruiken waarbij je privacy onder druk staat, en dat de Google Assistent hier geen uitzondering op is. Slechts 6% geeft aan dat door dit nieuws niet meer de Assistent wil gebruiken. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de mensen die de Assistent al gebruikten zich al bewust van de beperkte privacy waren en het lek dus niet echt als een verrassing kwam.

20% maakt zich wel zorgen door dit recente lek maar vinden de Assistent te handig om te gebruiken. Gelukkig is het sinds kort mogelijk om verzameling van spraak- en audioactiviteit compleet uit te zetten van de Google Assistent, zonder dat dit ten koste gaat van functionaliteiten van de Assistent. Mocht je je dus zorgen maken om je privacy, dan kan je deze stap ondernemen. Dit kan via instellingen > Google > Gegevens en personalisatie > Spraak- en audioactiviteit.

Ten slotte heeft 14,5% nog de mening dat ze de Google Assistent niet gebruiken om privacyredenen en dat is te begrijpen. Je haalt uiteindelijk wel een dataverzameling-mijntje in je huis en als dit voor jou geen significante toevoeging heeft, kan je het ook net zo goed laten.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk