AW Poll: oude telefoons worden massaal thuis opgeslagen

AW Poll: recyclen
Elke twee tot vijf jaar een nieuwe telefoon? Wat doen we dan met de telefoons die achterblijven? In de praktijk maar vrij weinig, zo blijkt uit de AW Poll die wij afgelopen week hebben geplaatst. Je kan tegenwoordig steeds meer doen met je oude liefdes. Weggeven aan vrienden of familie behoort tot de mogelijkheden, maar je kan de telefoon ook een tweede leven geven via partijen zoals reBuy. Uit eerder onderzoek, bleek echter dat weinig mensen kennis hebben over het recyclen van telefoons. Het is niet zo dat consumenten tegen het recyclen zijn: ze weten enkel niet waar te beginnen.
Androidworld-lezers bewaren het liefst hun oude telefoons
Dat bleek ook wel uit de AW Poll van afgelopen week. Van de 725 lezers die hun stem op de AW Poll hebben uitgebracht, kwamen er 339 stemmen binnen voor de optie om het toestel thuis te bewaren nadat hij niet meer gebruikt wordt (46,8 procent). Tegelijkertijd zijn er voldoende lezers die oudere telefoons alsnog een tweede leven geven. Soms binnen-, maar vaak toch wel buitenshuis. Zo geven 198 lezers aan hun oude telefoons te schenken aan familie/vrienden (27,3 procent). Een deel van de stemmers verkoopt vervolgens nog hun telefoon via marktplaats, goed voor 117 stemmen (en 16,1 procent van de stemmen).
Urban mining
Slechts een klein deel van de lezers kiest voor het (laten) recyclen van hun telefoon. Grondstoffen die gebruikt zijn bij het produceren van de telefoon, waaronder goud, zilver en kobalt, worden zo uit de telefoon gewonnen. Recyclen is echter niet ‘het beste’ voor de planeet, zelfs al krijg je een deel van de grondstoffen terug. Het opknappen van oude telefoons, zoals bij reBuy, is dan de beste optie. Ze repareren kapotte onderdelen en verkopen de telefoons vervolgens door via hun webwinkel. Er zijn ook nog wat stemmen voor het inruilen van de telefoon, al is het soms maar de vraag wat winkels met de telefoons doen na het inruilen.
Oude telefoons blijven vaak liggen, ondanks dat ze (al lang) niet gebruikt worden
Belgische provider Proximus is een actie begonnen om telefoons in te zamelen voor het goede doel. Ze hopen binnen het jaar zo’n 100.000 telefoons in te kunnen zamelen voor een groenere planeet. Er valt genoeg te doen aan het verbeteren van het recycleringsklimaat. Zo zou de overheid aandacht kunnen besteden aan het onderwerp, door burgers te attenderen op het recyclen van toestellen. Er zijn zelfs smartphonefabrikanten die zich richten op consumenten die een telefoon willen kopen die hergebruik stimuleert: de Fairphone 3. Genoeg opties om te recyclen. Ben jij van plan om groene stappen te zetten? Laat het ons weten in de reacties.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties