AW Poll: het One UI-design van OxygenOS 11 stoort jullie niet

AW Poll: het One UI-design van OxygenOS 11 stoort jullie niet

AW Poll: OxygenOS

Na de OnePlus One moest de Chinese fabrikant zijn eigen softwarelaag voor Android ontwikkelen – toenmalig ontwikkelaar Cyanogen, besloot te stoppen met softwareontwikkeling voor fabrikanten. Een flinke verandering, gezien OnePlus toentertijd weinig ervaring had met softwareontwikkeling. In de jaren die volgde, begon het met het leggen van de bouwstenen van OxygenOS. Met de OnePlus 3T kreeg de softwarelaag een flinke refresh.

Beelden OxygenOS 11

Tekst is in OxygenOS naar boven geplaatst, net zoals in Samsungs One UI

Sindsdien heeft OnePlus het ‘gelaten voor wat het is’ en zijn de richtlijnen van Google gevolgd om de nieuwe functies van specifieke Android-versies te implementeren. Met OxygenOS 11 is OnePlus voor de eerste keer sinds 2016 – bij de release van de 3T – vanaf nul af aan begonnen voor OxygenOS. De eerste afbeeldingen van OxygenOS 11, geven ons al een goed beeld van wat ons te wachten staat.

Beelden OxygenOS 11

Inmiddels is de derde bètaversie van Android 11 voor de OnePlus 8 Pro en worden de linkjes tussen One UI van Samsung en OnePlus’ vernieuwde versie van OxygenOS al snel gelegd. Informatie waar je mee kan interacteren, is in vrijwel alle OnePlus-apps naar de onderste helft van het scherm gebracht. Zelfs het instellingen-menu van OnePlus heeft, mede door zijn indeling, veel weg van One UI. Hoe je daar tegenover staat, is natuurlijk persoonlijk: dat geldt voor alle designelementen in OxygenOS.

‘Ziet er fraai uit’

Is het fraai dat OnePlus een kopie heeft gemaakt van het werk van Samsung? Soms hebben wij daar zelf een mening over, maar in de recente AW Poll over dit onderwerp lieten wij het aan jullie over. In de uitslag van de poll komt naar voren dat 41,1 procent van de lezers er niks op tegen heeft dat OnePlus een ‘kopie’ van One UI heeft gemaakt. Wel geeft 25 procent van het lezerspubliek aan dat ze hadden gehoopt op meer creativiteit. Ze vinden het er tegelijkertijd wel mooi uitzien.

Uitslag AW Poll OxygenOS 11

Het is duidelijk dat OnePlus, ondanks het kopieergedrag, een mooi ontwerp heeft gemaakt

Zo’n 22 procent van de lezers geeft aan dat geen fan zijn van het design. Daarbij zijn ze er soms ook op tegen dat fabrikanten zulk kopieergedrag toepassen. Voor de algehele industrie zorgt het er in elk geval niet voor dat we iets nieuws ontdekken. De komst van Android 11 wordt soms ook gezien als het vaarwel tegenover hun ‘vaste klantenbasis’ die vaak fan waren van de schone versie van Android die OnePlus leverde.

OxygenOS 11-update

Wanneer OxygenOS 11 precies uit zal komen in de vorm van een stabiele versie, is nog onbekend. Er wordt in elk geval gespeculeerd over een lanceringsdatum van Android 11 op 8 september. OnePlus heeft vanaf dat moment de vrijheid om de stabiele versie van OxygenOS 11 uit te rollen. Let wel, dit zal in eerste instantie enkel het geval zijn voor de OnePlus 8 (Pro). Het is nog onbekend wanneer de Android 11-upgrades voor de OnePlus 6-serie, 7-serie en de OnePlus Nord zullen volgen.

Lees meer over:
AW Poll

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties