AW Poll: hoe ga jij om met twijfelachtige informatie op sociale media?

AW Poll: hoe ga jij om met twijfelachtige informatie op sociale media?

Omgaan met informatie

Waar onzekerheid en ongerustheid heerst, trek je automatisch verspreiders van nepnieuws aan, want wanneer mensen het meest kwetsbaar zijn, gaan ze namelijk op zoek naar informatie die dat gevoel van onzekerheid wegneemt. Door meer te leren over het nieuwe coronavirus krijg je een gevoel van controle en kan je het nieuws beter plaatsen. Dat zegt communicatiewetenschapper Jeff Hancock van Stanford’s School of Humanities and Sciences. Alleen geldt datzelfde effect jammer genoeg ook voor nepnieuws dat als een lopend vuurtje verspreidt op diensten als Facebook en WhatsApp.

Een van de foute berichten die recent de ronde deed, is dat de verspreiding van COVID-19 te wijten is aan de uitrol van 5G-netwerken. Daarom bespraken we onlangs in een uitgebreid stuk waarom dat niet zo is en waarom het dus om foute informatie gaat.

Het is niet te onderschatten wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van de verspreiding van nepnieuws. Als eerste kan misinformatie over het nieuwe coronavirus medische gevolgen hebben, maar langs de andere kant kunnen de meest onheilspellende foute berichten ook juist nog meer bezorgdheid en angst opwekken, wat leidt tot andere negatieve gevolgen in een periode waarin mensen psychisch sowieso al op de proef worden gesteld door de huidige social-distancing-maatregelen en het thuisblijven.

AW Poll

In deze poll willen wij leren hoe jullie met informatie omgaan, en daarom vragen we jullie om eerlijk te antwoorden en alle antwoorden aan te duiden die voor jou het meeste van toepassing zijn. Het is dus de bedoeling om meerdere antwoorden aan te duiden. Uiteraard zal niet iedereen elke keer in een zelfde vorm reageren op twijfelachtige informatie, maar duid wel de antwoorden aan die in de meeste gevallen voor jou van toepassing zijn. Verduidelijk je antwoorden vervolgens in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
AW Poll

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties