AW Poll: ‘helft zegt geen corona-app te willen gebruiken’

AW Poll: ‘helft zegt geen corona-app te willen gebruiken’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

AW Poll: corona-app

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is zaterdag begonnen met de selectie van een corona-app. Zo’n app moet de GGD helpen bij het contactonderzoek: bij zulk onderzoek kijkt de GGD met wie je in aanraking bent gekomen. Personen met wie je in aanraking bent gekomen, zijn daarna mogelijk ook besmet geraakt met het coronavirus. Via zo’n app zou het makkelijker worden om in de gaten te houden met wie je in aanraking komt; een besmette persoon kan vervolgens invullen dat hij of zij besmet is, waarna jij er een melding over ontvangt.

Zaterdag 18 en zondag 19 april staan in het teken van de Nederlandse Appathon

In de procedure zijn een zevental bedrijven overgebleven, waarvan een inmiddels betrokken is bij ‘n datalek met betrekking tot zijn Covid19 Alert-app. Er bestaan veel vragen over de beveiliging van de apps, maar ook over de privacy van eindgebruikers bestaan veel vragen. Inmiddels heeft Mark Rutte laten weten dat de app niet verplicht zal zijn; daarnaast zal de officiële corona-app van de overheid open source zijn. Via YouTube is de gehele Appathon te volgen. Op basis van deze expertsessies zal de definitieve ontwikkelingspartij worden uitgekozen. Wel zal de Tweede Kamer vragen stellen over de werkwijze van het ministerie.

Contact tracing-app

Er zijn tal van manieren waarop een contact tracing-app uitgewerkt kan worden. Welke wijze er uit de oplossing komt, lijkt voor jullie niet uit te maken. Bijna de helft van alle stemmers bij de recente AW Poll geeft aan de contact tracing-app niet te willen gebruiken (48,5 procent; 287 stemmen). Bij een deel van de lezers zal de introductie van de contact tracing-app geen probleem opleveren: 151 stemmers geven aan de app sowieso te installeren, onafhankelijk van de technologie (25,5 procent). Nog eens 131 stemmen zijn binnengekomen voor de contact tracing-app via bluetooth; ze willen de app niet gebruiken als het je locatie gebruikt (22,1 procent).

Uitslag-grafiek AW Poll

Bijna een meerderheid zegt geen gebruik te willen maken van de contact tracing-app

Het ministerie houdt rekening met een gebruikspercentage van 60 procent. Indien de AW Poll enige overeenkomsten biedt met de algehele samenleving – let wel, met de gegevens is het niet mogelijk om te extrapoleren – dan zal het lastig worden om de 60 procent aan te tikken. Er zal veel aandacht uit moeten gaan naar de privacyaspecten van contact tracing-apps: een app op basis van je locatie is daarmee afgeschreven. Het gebruik van bluetooth voor het verspreiden van tokens, kan werken als een oplossing. Wanneer de contact tracing-app van de overheid uit moet komen, is nog onbekend.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk