AW Poll: een Nederlandse 'corona-app', ga jij er gebruik van maken?

AW Poll: een Nederlandse 'corona-app', ga jij er gebruik van maken?

Nederlandse corona-app

Een ven de beste wapens in de strijd met het coronavirus zijn apps die aan 'contact tracing' of contactonderzoek doen. Dat blijkt uit een studie van de Britse universiteit van Oxford. Overheden zijn dan ook volop op zoek naar apps die contact tracing toepassen, dat is een techniek waarbij je automatisch op zoek gaat alle mensen bij wie een nieuwe corona-patiënt in de buurt is geweest. In de app geef je aan dat je de ziekte hebt en vervolgens krijgt iedereen die met jou in contact is gekomen een waarschuwingsmelding. Je kan zo mensen sneller in quarantaine brengen en zo de verspreiding van het virus tegengaan.

Nederland is al langer op zoek naar een app waarmee het aan contactonderzoek doet en het kijkt daarbij volop naar Azië. "We zullen zoveel mogelijk gebruik maken van input uit Azië, misschien zelfs gebruik maken van Aziatische leveranciers", dat zei adviseur Feike Sijbesma, de voormalig bestuursvoorzitter van chemiebedrijf DSM tegen Het Parool. "In die landen waar het gebruikt wordt, zie je dat mensen blij zijn dat ze weten dat ze met een patiënt in contact zijn geweest."

Toch is één van de bezorgdheden van het kabinet de invloed van zo'n app op onze privacy. Apple en Google werken zelf aan een methode waarbij ontwikkelaars apps met contactonderzoek kunnen uitbrengen zonder dat de gps-functionaliteit van je telefoon wordt ingezet. De tool maakt daarentegen gebruik van bluetooth om zo anonieme gegevens uit te wisselen met toestellen van mensen met je in contact komt. Vanaf mei zullen iPhones en Android-toestellen met elkaar kunnen communiceren dankzij de nieuwe functionaliteit. Het is alleen nog de vraag of de app die Nederland selecteert van die functie gebruik zal maken.

AW Poll

In deze AW poll willen we graag onderzoeken wat jij vindt van zo'n Nederlandse app tegen de ziekte COVID-19. Zou jij van de app gebruikmaken, ervan uitgaande dat het gebruik niet verplicht is? Laat je stem achter in onze poll en verduidelijk je antwoord in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
AW Poll

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties