AW Poll: deze manier van navigatie in Android gebruiken jullie het liefst

AW Poll: deze manier van navigatie in Android gebruiken jullie het liefst

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

AW Poll: navigeren is een kunst

Voor jaren waren drie knoppen onderaan het scherm het beeld dat Android beheerste: een home-knop, terugknop en een multitask-knop. Sommige fabrikanten besloten om deze knoppen onderaan het scherm fysiek te implementeren, anderen op het scherm zelf, en anderen weer om de volgorde van de knoppen te veranderen zoals Samsung. Uiteindelijk kwam het altijd wel weer op deze drie knoppen neer.

Google Pixel (5,0 inch), huidige Nexus 5X (5,2 inch), aankomende Google Pixel XL (5,5 inch) en de huidige Nexus 6P (5,7 inch).

De drie navigatieknoppen zoals iedereen ze kent

Tot Android 9.0 Pie om de hoek kwam kijken. Hierbij werden er voor het eerst gestures geïntroduceerd om door Android heen te navigeren. De ook wel pilvormige navigatie genoemd zorgde ervoor dat je makkelijker door recent gebruikte apps heen kon swipen, terwijl de terugknop niet altijd meer in beeld kwam, enkel wanneer nodig. Niet elke fabrikant kon zich vinden in deze implementatie van Google en besloot hun eigen gestures uit te vinden. Samsung, OnePlus, Motorola: allemaal hebben ze hun eigen manier van gestures, met bijvoorbeeld een swipe omhoog om naar home te gaan, een swipe links op het scherm om terug te gaan, etc. Dat is het mooie van Android: je kan uiteindelijk kiezen wat jij het fijnste vindt om te gebruiken.

In Android Q schijnt Google de terugknop juist helemaal weg te willen halen en te willen vervangen door een gesture naar links. Ook het wisselen tussen recente apps met swipes naar links en rechts wordt overwogen, beide zaken die iOS op dit moment ook al heeft.

Uitslag AW Poll gestures

In de AW Poll van deze week vroegen we jullie welke manier van navigeren jullie het liefste zouden willen. Hieruit blijkt dat een grote meerderheid van bijna 45% laat weten gewoon de drie klassieke knoppen het prettigste vinden, gevolgd door 30% die de gestures van hun eigen fabrikant gebruikt. Vooral dit laatste percentage verrast me, blijkbaar staan mensen toch wel open om iets nieuws te proberen tegenover de gestures die Google heeft ontwikkeld.

Deze laatste kan slechts op 13,6% van de stemmen rekenen, terwijl 11,6% de komende gestures in Android Q / iOS kan waarderen. Zelf hoop ik wel dat Google de route van iOS zal bewandelen aangezien ik de huidige gestures met pilvormige knop maar halfslachtig vind, zeker om te multitasken. Maar zoals altijd: zoveel mensen, zoveel wensen!

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk