AW Poll: dit zijn de meest gebruikte ontgrendelingsmethoden

AW Poll: dit zijn de meest gebruikte ontgrendelingsmethoden

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Ontgrendelingsmethodes

Voor betere beveiliging kun je op je Android-telefoon of -tablet een schermvergrendeling instellen. Telkens als je het apparaat inschakelt of het scherm activeert, word je gevraagd het te ontgrendelen met een pincode, patroon of wachtwoord. Zo is het een stuk moeilijker voor iemand die je smartphone heeft, om bij je gegevens te komen. Google heeft een verdeling gemaakt van de ontgrendelingsmethodes:

> Knowledge factors: pincode en wachtwoord

> Possession factors: token, sleutel, generator

> Biometric factors: gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner, irisscanner

Schermvergrendelingsopties

De biometrische identificatie waar gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner en de irisscanner onder vallen, wordt verbeterd in Android P aangezien deze ontgrendelingsmethode aan populariteit wint, en dan met name gezichtsherkenning. Nog steeds populair zijn de pincode, het patroon tekenen of wachtwoord ingeven. In Android zit ook Smart Lock waarbij je je telefoon kan instellen zodat het onder bepaalde omstandigheden automatisch wordt ontgrendeld, bijvoorbeeld wanneer je telefoon thuis is. Niet elke Androidsmartphone heeft deze functie. Bij Huaweitoestellen is het niet beschikbaar.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om geen vergrendeling te gebruiken. Hierbij blijft het apparaat ontgrendeld. Deze optie biedt geen beveiliging, maar zorgt er wel voor dat je snel naar je startscherm kunt gaan. Dan is er ook nog 'Vegen'. Hierbij veeg je met je vinger over het scherm. Ook deze optie biedt geen beveiliging, maar zorgt ervoor dat je snel naar het startscherm kunt gaan. We raden beide af aangezien kwaadwillenden op deze manier wel heel makkelijk bij je persoonlijke gegevens kunnen komen.

De uitslag

Wij vroegen jullie om aan te geven welke schermvergrendeling jullie hebben ingesteld en de stemmen zijn inmiddels geteld. Er kon op meerdere opties worden gestemd aangezien velen er ook meerdere gebruiken.

Van de bijna 2000 stemmen gingen er gelukkig maar 36 en 23 naar geen vergrendeling of vegen. Hopelijk gaan deze 59 mensen er toch voor kiezen om wel een wel een ontgrendelingsmethode in te stellen. Een kleine 2,6% en 2,8% gebruikt een wachtwoord of irisscanner om een smartphone te ontgrendelen. Wellicht duurt het voor velen te lang om een een wachtwoord ingeven en de irisscanner is nog lang niet gemeengoed geworden. Gezichtsherkenning, patroon, pincode en Smart Lock volgen daarna. Deze zullen veel in combinatie met elkaar gebruikt worden. De pincode staat trouwens op nummer twee, deze methode is lekker snel en makkelijk te onthouden. Op de eerste plek staat de vingerafdruk. Deze methode wordt dus door de stemmers het meest gebruikt, wellicht in combinatie met een van de andere methodes.

AW Poll: dit zijn de meest gebruikte ontgrendelingsmethoden

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk