AW Poll: dit is hoelang jullie je huidige smartphone gebruiken

AW Poll: dit is hoelang jullie je huidige smartphone gebruiken

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Sinds 2018 onderzoekt Androidworld vrijwel jaarlijks hoelang jullie je huidige telefoon al in bezit hebben. Iedereen wisselt uiteindelijk van telefoon, al is het maar omdat de batterij de dagelijkse cyclus niet meer kan volmaken. Vandaag bekijken wij hoe het in 2021 gesteld is met de levensduur-spreiding.

‘Levensduur van telefoons’

Technologie in eender welke vorm heeft geen oneindige levensduur, enerzijds omdat mensen niet perfect zijn en wel eens schade berokkenen aan hun geliefde apparaten en anderzijds omdat onze technologieën na verloop van tijd ouderdom vertonen. Neem bijvoorbeeld de batterij, voor vrijwel alle lithium-ion batterijen geldt dat deze na 500 laadcycli nog maar 80 tot 85 procent van de totale capaciteit kunnen opslaan. Als je een telefoon dagelijks oplaadt, is dat dus na 1,5 jaar het geval en begin je vanaf dat moment ook te merken dat de batterij minder lang meegaat.

AW Poll: dit is hoelang jullie je huidige smartphone gebruiken

Steeds meer midrange-telefoons krijgen een grote batterij

Zelfs met hedendaagse ontwikkelingen – steeds meer telefoons krijgen een batterij van 5.000 mAh, ten opzichte van de gewoonlijke 2.000 of 3.000 mAh enkele jaren geleden – zal de batterij één van de redenen zijn waarom een telefoon niet eeuwig mee kan gaan. Verder beginnen na jarenlang te hebben genoten van een telefoon, ook andere componenten ouderdom te vertonen. Zeker als je een (AM)OLED-scherm hebt, is de kans groot dat het scherm na een paar jaar vreemde plekken weergeeft. Daarnaast neemt ook de helderheid af, gezien de lichtbronnen daadwerkelijk slijten.

Gerelateerde artikelen

Hoelang je met een telefoon kan doen heeft er dus enerzijds mee te maken hoe voorzichtig je met het apparaat omgaat, maar anderzijds is de levensduur ook niet oneindig. Als een telefoon niet aan een val of andere schade ‘ten onder’ gaat, hangt het er net vanaf hoelang je met de gebreken kan leven die oudere telefoons vertonen. Wij vroegen in de AW Poll van deze week hoe het gesteld is met jullie geduld voor de ouderdom van jullie telefoons.

AW Poll: resultaten uit 2021

Voor de uitslag van deze AW Poll zal ik een vergelijking maken met de resultaten die jullie in 2019 bij ons hebben neergelegd. Laten we beginnen met de resultaten van de Androidworld-lezers die in de AW Poll hebben aangegeven hun telefoon minder dan zes maanden geleden te hebben gekocht. In 2019 was dit nog zo voor 18 procent van de lezers, in 2021 is dit met 2 procentpunt gedaald naar 16 procent. Een iets grotere daling zien we bij de lezers die hun telefoon tussen de zes maanden en één jaar geleden hebben gekocht. In 2019 gold dit nog voor 17 procent van de lezers, maar in 2021 is dit gedaald tot slechts 12 procent.

Gerelateerde artikelen

De verschuiving zet zich ook in het daaropvolgende resultaat voort – want in 2021 kocht zo'n 24 procent van de lezers hun telefoon tussen de 1 en 2 jaar geleden, terwijl dit in 2019 nog op 29,4 procent lag. Als we vervolgens kijken naar de lezers die hun telefoon tussen de twee en drie jaar geleden hebben gekocht, zien we in 2021 juist een stijging van 7.3 procentpunt ten opzichte van 2019, toen dit nog voor 20,7 procent van de lezers gold.

AW Poll: dit is hoelang jullie je huidige smartphone gebruiken

Een vergelijkbare stijging, ditmaal van 6.1 procentpunt, zien we bij de lezers die hun telefoon langer dan drie jaar geleden kochten. In 2021 heeft deze groep een aandeel van 21 procent van het totaal, ten opzichte van 14.9 procent in 2019.

(Veel) langere levensduur

Uit alle resultaten blijkt dat men tegenwoordig langer gebruikmaakt van hun telefoon. Met name de groep van lezers die hun telefoon tussen de twee en drie jaar geleden kocht, is flink gegroeid. Of het bijvoorbeeld te maken heeft met de onzekerheid door de coronacrisis of de minimale ontwikkeling in smartphones de afgelopen jaren, is lastig te stellen op basis van de resultaten. Het toont in ieder geval een positief beeld voor de duurzaamheid van toestellen en daarmee uiteindelijk de planeet.

Gerelateerde artikelen

Wat is voor jou een reden om langer met je telefoon te kunnen of willen doen? Stel jij momenteel de aanschaf van een toestel uit, of heb jij juist sneller dan verwacht een nieuw toestel gekocht? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk