Google Bank
Wat ooit begon als een bedrijf dat internetpagina's doorzoekbaar wilde maken is nu zo goed als overal aanwezig. Telefoons, TV's, auto's, horloges, speakers, webpagina's, advertenties, noem het maar op: overal is Google. Google Pay is een dienst van het bedrijf waarmee je kan afrekenen. Je kan verschillende kaarten van banken toevoegen en hiermee afrekenen in apps, op websites of bij winkels.
Nu wil het bedrijf schijnbaar nog een stap verder gaan. In Litouwen heeft het bedrijf een banklicentie ontvangen. Hiermee kan Google al je transactiegegevens inzien, zelfs als je geen Google Pay hebt. Ook is deze banklicentie een stap richting licenties in andere landen volgens experts.
Een Google Bank is helemaal niet zo ver weg als het lijkt. Deze banklicentie is een eerste stap, maar de introductie van PSD2 vanaf september 2019 opgezet door de Europese Commissie is nog veel grotere stap. Deze regels maken het namelijk verplicht voor banken (in landen van de Europese Unie) om derde partijen inzicht te geven van accountinformatie en betalingsgegevens van klanten, mits je hier toestemming voor hebt gegeven. En welke partij zou er nou als de kippen bij kunnen zijn om deze data van jou te willen weten? Juist, Google, want: hoe meer data, hoe beter het jou leert kennen, hoe beter het advertenties aan je kan laten zien, waar Google hun eigen centjes mee verdient.
In voorbereiding op een dergelijk beeld vroegen we jullie of een Google Bank een goed of slecht idee is. De volledige uitslag van de ongeveer 550 stemmen kan je hierboven zien. Hieruit blijkt dat verreweg de meerderheid van 88% een Google Bank maar niets vindt. De reden hierom verschilt: de grootste categorie van 44% zegt dat Google Pay nog prima kan, maar dat een echte bank een stap te ver is. 42% houdt bankgegevens en Google het liefst gescheiden en vult zelfs zijn of haar creditcardgegevens niet in de Google Play Store in. Slechts 10,6% ziet een Google Bank wel zitten: even snel geld overmaken via de Google Assistent wordt al als een idee geopperd in de comments. Blijkbaar zit toch niet iedereen hierop te wachten...