AW Poll Apple
Afgelopen week was een bomvolle presentatie van Apple genaamd WWDC, hun jaarlijkse ontwikkelaarsbijeenkomst. Vergelijk het met Google I/O. Er werden op het WWDC allerlei Apple gerelateerde zaken aangekondigd. Het is altijd leuk om naar dergelijke presentaties te kijken om je te vergapen aan allerlei nieuwe functies, of voor 'ons': functies die we in sommige gevallen (allang) kennen.
Apple neemt de nodige zaken van Android over. Denk aan widgets op het homescherm bij de iPad, direct share, het groeperen van meldingen, toetsenborden van derden, Apple Maps met zaken als streetview en rijbaanbegeleiding, losse apps op WatchOS etc. Apple komt echter vaak ook met dingen die Android-gebruikers wel degelijk interessant lijken. Daarom vroegen we jullie deze week te kiezen uit 3 zaken die Google prima zou mogen overnemen.
Van de 3 features die we eruit hadden gefilterd blijkt dat het nieuwe inlogsysteem 'Sign in with Apple' jullie het meeste aanspreekt met 21% van de stemmen, terwijl iPadOS met het slim omgaan van multitasken op tablets ook nog bijna op een 1/5de van de stemmen kan rekenen. Een eigen krachtige machine van Google met Chrome OS doet weinig mensen maar warmlopen.
Uit deze poll blijkt echter dat jullie heel duidelijk geen behoefte aan functies van Apple hebben. Van de 300 stemmen laat de helft namelijk weten dat Google gewoon de focus op zichzelf moet houden en niet naar Apple hoeft te kijken. Deze uitslag ligt in lijn met een poll die we in begin 2018 hielden. Hierin hadden we 7 - meer algemene - features van iOS op een rijtje gezet waar Android wellicht iets aan zou kunnen hebben. Denk aan HomeKit, nieuwe gestures, Airdrop of Continuity.
Hieruit bleek dat 37% van jullie aangaven dat Android prima voldeed en jullie geen behoefte hadden aan deze features van iOS. De gestures van iOS zitten ondertussen wel in Android 10.0 Q. Google neemt ook andere zaken van Apple over. Het nieuwe toestemmingsscherm in Android 10.0 waarbij je een app toegang tot je locatie kan geven als je deze gebruikt is rechtstreeks overgenomen van iOS, de swipe interface die in vele camera-apps zitten is ook van Apple afgekeken en het zogenoemde 'file based encryption' wat sinds Android 7 Nougat uit 2016 in Android zit is al sinds iOS 4 uit 2010 (!) op iPhones aanwezig.
Ook Samsung en Huawei nemen de nodige zaken van Apple over, zoals Samsung met hun variant op Animoji of Huawei die zonder reden instellingen van hun eigen apps in het instellingen-menu zet zoals Apple ook doet.
Kortom, er worden de nodige zaken van elkaar 'geleend' maar uiteindelijk leren we zo van elkaar. Uiteindelijk is dat alleen maar het beste voor jou als consument, ook al heb je niet zoveel met iOS. Als een platform daarom met iets innovatiefs en handigs komt heb je des te meer redenen dit toe te juichen en te hopen dat Google het maar snel overneemt.