AW Poll: een telefoon zonder meegeleverde oplader is ongehoord

AW Poll: een telefoon zonder meegeleverde oplader is ongehoord

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Apple wordt soms gezien als de aanvoerder van de mobiele industrie, zoals het geval was bij het verdwijnen van de 3.5mm-audiopoort van de telefoon en ditmaal de oplader uit de doos. Hoort er een oplader in de doos te zitten? Je leest het in de uitslag van de recente AW Poll.

Meegeleverde oplader

Wellicht herinner je nog de tijden waarin telefoons met maximaal 10 watt werden opgeladen via de microUSB-poort van telefoons. Alle telefoons deden dat met een vast protocol, waardoor je niet van oplader hoefde te wisselen tussen als er van telefoon werd gewisseld. Met usb-c zou er voor eens en altijd worden afgerekend met verschillende oplaadpoorten, zoals Apples Lightning-poort. Inmiddels weten we dat Apple zijn Lightning-poort niet wil opgeven.

AW Poll: een telefoon zonder meegeleverde oplader is ongehoord

Dat is nadelig, gezien opladers zo tussen het wisselen van telefoon op de schroothoop terecht zullen komen, iets dat Apple juist zegt te willen voorkomen met de komst van de iPhone 12. Apple heeft bij de iPhone 12-serie namelijk de oplader en oortjes uit de doos weggenomen; er wordt enkel nog een oplaadkabel meegeleverd. Mensen die al een oplader hebben kunnen zo de bestaande lader blijven gebruiken, nieuwe gebruikers moeten bijbetalen.

Beperkingen snelladen

Mensen met een bestaande Apple-oplader zullen weinig problemen ondervinden op hun telefoons – op steeds meer Android-telefoons werkt dat iets anders. Er wordt namelijk snelladen toegepast, tot snelheden van 65 watt. Daarvoor dien je de oplader te gebruiken die in de doos zit, anders ben je als gebruiker vaak beperkt tot snelladen via USB-PD, of zelfs een maximum van 10 watt (5V/2A).

Gerelateerde artikelen

Samsung lijkt een van de eerste kandidaten te zijn voor het verwijderen van de snellader uit de doos van een vlaggenschip-telefoon, zo wordt er gesuggereerd in geruchten. Ondertussen drijft Samsung spot met Apple voor het wegnemen van de oplader, dus geheel zeker weten doe je het nooit. Voor verreweg de meeste Android-gebruikers zal het geen probleem zijn om zo’n toestel wel op te laden, het laden zal enkel langer duren.

AW Poll: is het nog nodig?

Een telefoon leveren zonder oplader, kan dat eigenlijk nog wel anno 2020? Afgelopen dinsdag werd de vraag in de wekelijkse AW Poll gesteld, met een duidelijke uitslag. Ruim 55 procent van de lezers die hebben gestemd geven aan dat ze echt een snellader willen bij hun telefoon, terwijl oortjes voor deze lezers weinig toegevoegde waarde bieden. Nog eens 27.4 procent van de lezers geeft bij deze poll aan beide accessoires te willen ontvangen.

Gerelateerde artikelen

Voor een kleine groep gebruikers, zo’n 13 procent van de lezers die hebben gestemd, geldt dat ze de oplader of oortjes niet hoeven te hebben in de doos van een telefoon. Onder de streep zie je dat de gebruikers nog niet klaar zijn om weg te stappen van een meegeleverde oplader. Wellicht is dit voor fabrikanten de kans om USB-PD-opladers mee te leveren en het protocol te ondersteunen, zodat het wisselen tussen opladers niet meer nodig is.

AW Poll: een telefoon zonder meegeleverde oplader is ongehoord

Denk jij dat veel fabrikanten de komende jaren afscheid zullen nemen van de oplader in de doos? Als ze geen oplader meeleveren, is dat dan een reden om het toestel niet aan te schaffen, of vind je het enkel jammer en heeft het geen impact op je aankoopbeslissing? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk