AW Poll: ‘Digital Wellbeing’, maak jij je zorgen om je digitale welzijn?

AW Poll: ‘Digital Wellbeing’, maak jij je zorgen om je digitale welzijn?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Technologie- en sociale mediaverslaving

Het digitale welzijn is een topic dat steeds meer onder de aandacht lijkt te komen. Begin dit jaar zijn ex-werknemers van Facebook en Google een nieuw project begonnen dat de problematiek rond technologieverslaving onder de aandacht moet brengen. Volgens de leden van het project doen sociale netwerken momenteel te weinig om verslaving bij volwassenen en jongeren tegen te gaan. Natuurlijk geldt die problematiek even goed voor Nederland en België, want eerder dit jaar werd er in een programma op NPO Radio 1 de vraag gesteld of sociale media-verslaving als een ziekte erkend moest worden.

Vorige week hebben Facebook en Instagram nog iets nieuws aangekondigd waarmee gebruikers hun digitale gezondheid kunnen monitoren. Je kan nu tijdelijk notificaties blokkeren en ook nagaan hoeveel tijd je in de apps ‘kwijt bent’. Dat laatste staat bewust tussen aanhalingstekens, want de vraag is natuurlijk of je het zo wel kan noemen. Smartphones zijn voor heel veel mensen niet alleen leuke speeltjes, maar ook echte gebruiksvoorwerpen. Je kan je daarom afvragen: “Wat als ik in de trein op mijn telefoon die e-mailmelding niet had geopend, en die mail vervolgens niet had beantwoord?” In dat geval had je de mail op de pc op je werk beantwoord, en had je misschien nog veel kostbaardere tijd kwijtgespeeld.

Digital Wellbeing

Google komt in Android Pie met een eigen initiatief genaamd ‘Digital Wellbeing’. Het gaat om een bèta-app waarvoor je je kan inschrijven als je een Pixeltelefoon bezit die op Android Pie draait. Eens je bent toegelaten tot de bèta, verschijnt ‘Digital Wellbeing’ rechtstreeks tussen de instellingen van je Android-telefoon. Je krijgt er te zien hoeveel notificaties je per dag krijgt, en in welke apps je het meeste tijd spendeert. Je kan ook limieten stellen op je gebruik van bepaalde apps of ‘Niet Storen’ activeren tijdens de nacht.

Digital Wellbeing Android P

AW Poll

De vraag is of jij je zorgen maakt om je digitale welzijn. Laat in de reacties weten waarom je het nuttig, of juist niet nuttig vindt om je smartphonegebruik te monitoren. Vertel ook welke apps het meeste van je tijd wegslurpen, en mogen we dat zo wel noemen?

Digitaal welzijn

Digitaal welzijn

Digitaal welzijn is onderdeel van Android 9.0 Pie en moet de problemen met overmatig smartphonegebruik naar voren brengen. Google wil er met deze tool ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk