AW Poll: in deze mate worden de permissies van apps beperkt

AW Poll: in deze mate worden de permissies van apps beperkt

Bemoei je met je eigen zaken!

Sinds Android 6.0 Marshmallow heeft de gebruiker veel meer in te brengen over welke gegevens een app over jou verzamelt en welke niet. Daarvoor was het namelijk zo dat je een waslijst aan permissies kreeg tijdens het installeren van een app in de Google Play Store. Nu is het zo dat je pas toestemming aan een app hoeft te geven als deze het nodig heeft.

Daarnaast is het zo dat je, als de app hiervoor geoptimaliseerd is, geen permissies meer hoeft te geven tijdens het installeren van een app. Is de app hiervoor nog niet geschikt, dan accepteer je alsnog alle permissies in één keer. Gelukkig kan je deze achteraf weer aanpassen via de instellingen.

Ga via Instellingen > Apps > tandwieltje rechtsboven > App-machtigingen. Je krijgt een overzicht met hoeveel en welke apps welke permissies hebben, en deze kan je met een simpele switch in- of uit schakelen. Mocht een app een permissie toch nog nodig hebben, dan vraagt het hier wel om, dus dan is er geen man overboord.

Ook wil Google simpelweg bewustzijn creëren voor het feit dat sommige apps teveel permissies vragen. Waarom zou een zaklamp-app jouw locatie en contacten moeten hebben? Sommige ontwikkelaars leggen hun permissies ook uit op de betreffende Google Play pagina, omdat het soms niet altijd even logisch is waarom een app toegang nodig heeft tot bijvoorbeeld je geheugen.

Hoe kijken jullie tegen al deze permissies aan? Beperken jullie wel eens de (buitengewoon vele) permissies van een app? Gelukkig blijkt uit de ruim 430 mensen die hebben gestemd dat dit wel het geval is. 75% geeft namelijk aan dat ze de permissies van hun apps beperken. De overige 25% doet dit niet. Het beperken van de permissies kan dus ook na de installatie, zoals hierboven uitgelegd. Weet jij nog enkele verbeteringen die Google kan doorvoeren op het gebied van permissies en machtigingen?

Lees meer over:
AW Poll

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties