AW Poll: ‘de CoronaMelder-app gaat op jullie telefoon terechtkomen’

AW Poll: ‘de CoronaMelder-app gaat op jullie telefoon terechtkomen’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

AW Poll: CoronaMelder

Wat begon als een appathon met bedrijven die hun ‘beste uitvinding sinds het gesneden brood’ aan Nederland voorstelde, eindigde als een project met freelancers met verschillende vaardigheden. Zo schoven over andere Brenno de Winter en Ivo Jansch aan bij het project. De Winter is privacyexpert en Jansch is actief in het ontwikkelingsteam voor de CoronaMelder-apps voor Android en iOS. Na maanden ontwikkelen, is het zover: de CoronaMelder-app verscheen op maandag 17 augustus in de populaire appwinkels.

Beelden van de app

De bedoeling achter de CoronaMelder-app is het achterhalen van besmettingen; het gaat hierbij vooral om personen waarvan jij niet weet dat je met ze in contact bent geweest. Handig als je bijvoorbeeld met de trein reist. Je telefoon registreert met wie (lees: welke telefoon) je in contact bent geweest – daarvoor worden codes uitgewisseld via het Corona API-protocol van Google en Apple.

Autoriteit Persoonsgegevens

Minister De Jonge van Volksgezondheid had zijn hoop gezet op een officiële lancering op 1 september. Voorlopig lijkt de app te zijn vertraagd door een adviesrapport van de Autoriteit Persoonsgegevens. In het adviesrapport stond dat de benodigde wetgeving voor de CoronaMelder-app niet aanwezig is, daarnaast vindt het AP dat de overheid duidelijke afspraken dient te maken met Google en Apple, de leveranciers van de API waar de app mee werkt.

Beelden van de app

Zulke berichtgeving kan als een klap komen voor de bereidheid van de Nederlandse bevolking om de CoronaMelder-app op hun telefoon te installeren. Effectiviteit van een CoronaMelder-app hangt ook veel af van de gebruikscijfers. Installeren meer mensen de app, dan zullen meer ‘contactmomenten’ worden opgespoord. Wereldwijk lijkt de vraag naar apps voor contactonderzoek relatief laag, zo blijkt uit de eerste onderzoeken naar de effectiviteit van zulke apps.

Graag, of toch niet?

Afgelopen dinsdag plaatste wij een AW Poll over de CoronaMelder-app; een app die inmiddels meer dan 800.000 keer is gedownload uit de Google Play Store. Op basis van de uitslag kunnen wij stellen dat een meerderheid van de lezers (51,7 procent) de CoronaMelder-app gaat gebruiken. Voor 30,7 procent van de lezers geldt dat ze de app niet willen of simpelweg niet gaan gebruiken. Tegelijkertijd is er ook enige afwachtendheid: 7 procent van de lezers wacht op positief advies van de AP.

AW Poll CoronaMelder-app

Zulk positief advies zal pas volgen nadat de ‘Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19’ door de Eerste en Tweede Kamer is behandeld. Minister De Jonge heeft het wetsvoorstel vrijdag ingediend en zal moeten wachten tot het onderwerp in de kameragenda wordt ingepland. Met de wetgeving is de vrijheid van burgers gereld: de app mag alleen voor bestrijding van de COVID-19-epidemie gebruikt worden, en het is verboden de app te verplichten.

CoronaMelder

CoronaMelder

CoronaMelder is de officiële corona notificatie-app van Nederland, ontwikkeld onder het toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ap ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk