AW Poll: het leven bekeken door een groothoekcamera

AW Poll: het leven bekeken door een groothoekcamera

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

AW Poll: camera’s

Drie, vier of zelfs vijf camera’s? Geen enkel probleem, als je iets verder zoekt dan je neus lang is, dan vind je toestellen met zoveel camera’s. Neem bijvoorbeeld de recent geïntroduceerde OPPO Find X2, een telefoon met aan de achterzijde drie camerasensoren. Huawei pakt het binnenkort iets steviger aan op zijn P40 Pro+, met vijf camerasensoren op de achterzijde. Of, wat dacht je van de Nokia 9 PureView: een telefoon met vijf 12 MP-camera’s, die samen één 12 MP-foto maken. Zo zijn er nog vele andere cameraopstellingen. Er zijn weinig fabrikanten die de duplicaat-sensoren inbouwen voor dezelfde functies.

Officiële renders van de Nokia 9 PureView

Nokia's '9 PureView' bevatte een vijftal 12 MP-sensoren, met één functionaliteit

Vaak begint het verhaal bij een hoofdcamera – vaak de sensor met de hoogste (MP) resolutie. Naast de hoofdcamera’, vinden we vaak een groothoekcamera’s, telefotocamera’s, dieptecamera’s (ToF). Daar eindigt het verhaal nog niet. Fabrikanten voegen namelijk met enige regelmaat camera’s toe met macro-functies: neem de OnePlus 7T Pro en de Motorola G8 Plus als voorbeelden. Kan je de Huawei P9 nog herinneren? Het was Huaweis eerste samenwerking met Leica; tevens was het de eerste telefoon met een (tweede) monochrome-sensor, waarmee zwart-wit foto’s gemaakt konden worden.

Groothoekcamera

Met alle camera’s op je telefoon, ontwikkel je al snel een favoriet – ten minste, dat veronderstel ik. Bij de recente AW Poll vroegen wij jullie om aan te geven wat je favoriete camerasensor is. Uiteraard was het mogelijk om de hoofdsensor aan te vinken: die bleek ook wel het populairst, met 288 van de 1.360 aangevinkte camerasensoren (21,2 procent). Op de tweede plaats – met ruime voorsprong op de andere camerasensoren – staat de groothoekcamera, met 235 voorkeurstemmen (17,3 procent). Pas op de derde plaats vinden we de periscoopsensor met ten minste 5x optische zoom. Deze optie kreeg 169 voorkeurstemmen (12,4 procent).

AW Poll camerasensoren

De hoofdsensor staat op de eerste plaats, gevolgd door de groothoekcamera

Als een fabrikant een monochrome-sensor toevoegt, dan zou dat niet jullie voorkeur hebben. Slechts 26 voorkeurstemmen (1,9 procent) gingen naar deze optie. Een sensor die we maar weinig zien en wel veel voorkeurstemmen kreeg, is de macrosensor – met 110 stemmen (8,1 procent). Als laatste zie ik dat er over het algemeen veel vraag is naar de telefotocamera. Tot op heden moet je daar nog een high-end telefoon voor kopen. Vermoedelijk wijzigt dat in de nabije toekomst, gezien sensoren steeds goedkoper worden. Waar maak jij graag foto’s van? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk