AW Poll: Android 11 (of 10...) is wat bij jullie de klok slaat

AW Poll: Android 11 (of 10...) is wat bij jullie de klok slaat

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Met de stabiele versie van Android 12 in zicht, is het moment aangebroken om samen terug te kijken op een bewogen updatejaar. Net zoals ieder jaar vragen wij jullie welke versie van Android op jullie telefoon draait. Ditmaal lees je de uitslag van begin 2021, met daarbij de vraag of het fabrikanten is gelukt om in tijden van corona hun smartphones up-to-date te houden.

Snellere Android-updates

Tezamen met de komst van Android 9.0 Pie nam Google afscheid van zijn Distribution Dashboard. In het dashboard was voorheen informatie te vinden over de mate waarin een Android-versie is uitgerold over alle Android-telefoons. Nadat Google afscheid nam van de distributiecijfers, bracht het eenmalig een update over de voorspoedige uitrol van Android 10. Tegenwoordig maakt Google de distributiecijfers enkel bekend in zijn afgesloten ontwikkelaarsdashboard: voor ons een reden om de cijfers zelf na te vragen bij het Androidworld-publiek.

Gerelateerde artikelen

Op die manier kunnen wij alsnog te weten komen hoe het in zijn algemeenheid staat met de uitrol van de Android 11-update. Een belangrijk gegeven gezien het laat zien of de maatregelen die door Google worden ingezet om updates sneller te laten verlopen, een positief effect kan hebben op de uit te rollen Android-updates. Google kwam tijdens de ontwikkeling van Android 8.0 Oreo met zijn Project Treble-framework om updates sneller te laten verlopen.

Met Android 10 kondigde Google verder het Mainline-systeem aan, bestaande uit twaalf modules die door de fabrikanten geüpdatet kunnen worden. Om de modules bij te werken hoeven ze niet het hele systeem aan te passen, zodat fabrikanten voortaan sneller hun telefoons kunnen updaten.

Gerelateerde artikelen

Google kan daarbij voortaan ook zelf updates uitrollen, zodat de modules up-to-date blijven en de eventuele beveiligingsproblemen snel worden gedicht. Voorlopig blijft het wel aan fabrikanten om hun Android-schil te voorzien van updates. Inmiddels zien we dat fabrikanten sneller geneigd zijn om hun telefoons langer te blijven updaten. OPPO verlengde recent nog de updatetermijn van de Find X3 Pro naar drie Android-upgrades, terwijl Samsung begin dit jaar aankondigde voortaan een groot deel van zijn telefoons vier jaar lang van beveiligingsupdates te voorzien.

AW Poll, dit draaien jullie

Vorig jaar was Android 10 nog de winnaar van de AW Poll, terwijl we in 2019 concludeerde dat de trofee naar Android 9.0 Pie ging. Niet geheel verrassend staat Android 11 in de AW Poll van 2021 met kop en schouders bovenaan de resultaten, met 66 procent van de stemmen. Duidelijk is dat fabrikanten het afgelopen jaar veel toestellen van Android 10 hebben geüpdatet Android 11, of dat er veel lezers zijn die een nieuwe telefoon hebben gekocht. Android 10 draait namelijk nog maar op 24 procent van de Android-telefoons van Androidworld-lezers, in tegenstelling tot 62 procent bij de poll begin 2020.

AW Poll: Android 11 (of 10...) is wat bij jullie de klok slaat

Het gebruik van Android 9.0 Pie is eveneens flink afgenomen, van 25,9 procent in 2020, naar 5,2 procent in 2021. Android 8.0 en Android 8.1 Oreo draaiden vorig jaar nog op 5,2 procent van de Android-telefoons van onze lezers. Uit onze recente AW Poll blijkt dat deze Android-versies verder zijn afgezakt, naar 2,2 procent van de Android-telefoons. Overige Android-versies worden beperkt gebruikt, met nog 0,3 procent van de gebruikers op Android 5.0/5.1 Lollipop, of 1,3 procent van de gebruikers op de Android 12 Developer Preview.

Gerelateerde artikelen

Welke Android-versie draait jouw telefoon momenteel op? Verwacht je dat update naar Android 12 op jouw telefoon terecht zal komen, of is hij daar te oud voor? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk