AW Poll: toekomstige telefoons moeten metalen behuizingen krijgen

AW Poll: toekomstige telefoons moeten metalen behuizingen krijgen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

AW Poll: afwerkingen

Tot op de Samsung Galaxy S5, liep het Zuid-Koreaanse bedrijf achter op de concurrentie. Het toestel was voorzien van een plastic achterkant; terwijl merken zoals HTC en Sony actief waren met metaal en glas. Pas bij de Samsung Galaxy S6 (Edge) kwam het bedrijf met een glazen behuizing; sindsdien is vrijwel elke fabrikant weggestapt van metaal, en wordt vrijwel iedere telefoon voorzien van glas op de achterzijde. Het grootste voordeel van een glazen behuizing is de mogelijkheid om telefoons met een draadloze lader van stroom te voorzien - een metalen behuizing blokkeert deze stroomtoevoer.

OnePlus 5 limited

Vroeger waren aluminium behuizingen erg populair ... bij de consument

Naast het draadloos opladen, maakt een glazen behuizing het ook gemakkelijker om kleuropties uit te proberen die met metaal simpelweg niet mogelijk zijn. Ook bij plastic telefoons zien we dat steeds meer fabrikanten nieuwe kleurvarianten, vaak met een gradiënt, uit willen proberen. OPPO liet met de X2 Pro zien dat het ook anders kan; het toestel kreeg een ‘Vegan Leather’-behuizing. Xiaomi staat bekend om zijn Mi Mix 3, gemaakt van keramiek. Met andere woorden, er is meer om uit te kiezen - tenzij het op metaal aankomt. Er zijn tegenwoordig geen of weinig telefoons met een behuizing van metaal.

Glazen behuizing

Hoewel verreweg de meeste high-end telefoons een glazen behuizing bevatten, lijkt de vraag naar zo’n afwerking slechts beperkt. Uit onze recente AW Poll blijkt dat 15,9 procent van de lezers graag een glazen behuizing terugziet op zijn telefoon. Tegen de stroming in, geeft 32,1 procent van de lezers aan graag een metalen behuizing terug te zien. Plastic behuizingen staan op de tweede plaats, met 24,8 procent van de stemmen. Tot slot is er nog ruimte over voor behuizingen van keramiek, in de AW Poll gaf 13,7 procent van de lezers aan behoefte te hebben aan zo’n behuizing. Er kwamen in totaliteit 452 stemmen binnen.

AW Poll uitslag afwerkingen

Er is één duidelijke favoriet: de aluminium behuizing dient terug te keren

Uiteindelijk is het aan fabrikanten om te luisteren naar de vraag van consumenten. Glas lijkt favoriet bij fabrikanten, maar is erg breekbaar. Low-end en midrange-toestellen kunnen prima varen op een behuizing gemaakt van plastic. Metalen behuizingen hebben als grote voordeel dat ze erg stevig zijn en niet breken bij een val; daarnaast is het ook lastiger om zo’n behuizing te bekrassen. Tegelijkertijd is zo’n metalen behuizing niet zonder nadelen: je kan er geen draadloze opladers mee aansluiten en het is lastiger om antennes te verwerken in aluminium-behuizingen. Zeker met de komst van 5G kan dat problemen opleveren.

Veranderingen

Wat de afgelopen jaren opvalt, is dat niet alleen high-end telefoons van andere materialen gemaakt worden. Ook midrange-telefoons worden voorzien van andere materialen. Toen Honor de 6X introduceerde met een aluminium behuizing, wist het ons te verrassen met de bouwkwaliteit. Anno 2020 worden deze telefoons weer gemaakt van plastic, terwijl de prijzen meestal niet lager zijn komen te liggen. Wat vind jij? Moet een metalen behuizing de norm worden? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk