Smartphones zijn niet de apparaten waarop je verwacht advertenties tegen te komen, zeker niet in de apps die de fabrikant meelevert. Zowel Xiaomi als Samsung plaatsen advertenties, en spreken openlijk over hun activiteiten. Dat maakt het echter nog niet gewenst. Hoe jullie gezamenlijk tegen deze kwestie aankijken, dat lees je in de AW Poll-uitslag.
Advertenties op je telefoon
Advertenties bij het bezoeken van een website of het bekijken van een video op YouTube horen bij het digitale tijdperk en zijn – helaas – een onvermijdelijk gevolg van de snelle digitalisering. Op een telefoon ligt dat echter gevoeliger; je betaalt immers al een (flink) bedrag om een smartphone aan te mogen schaffen en krijgt bovenop de aanschafprijs advertenties geserveerd. Bij Xiaomi heeft dit te maken met de lage marges die het aanhoudt op zijn telefoons – advertenties worden daarbij als strategie ingezet om de prijzen laag te houden, zo stelde het bedrijf eerder.
Gerelateerde artikelen
Advertenties resulteren bij Xiaomi dus in een lagere prijs, iets dat vooral nodig lijkt op de midrange-telefoons van Xiaomi. Op de Xiaomi Mi 10T Pro werden bijvoorbeeld minder advertenties getoond dan op de goedkopere Poco X3 NFC. Xiaomi is echter niet de enige fabrikant die zijn hand in ‘eigen boezem’ moet steken; Samsung plaatst immers eveneens advertenties in zijn eigen apps en zet de notificatiemogelijkheden in om gebruikers warm te maken voor nieuwe telefoons.
Inkomsten uit advertenties
Wat wel een verschil is tussen de advertenties van Xiaomi en Samsung, is de afzender. Bij Samsung vind je hoofdzakelijk advertenties voor Samsung-producten, terwijl Xiaomi-apps voorzien worden van reguliere (Google-)advertenties. Daarmee voelt het bij Samsung net iets minder aan als echte advertentie, terwijl het bij Xiaomi's in-app advertenties duidelijker is dat er geadverteerd wordt.
Samsung verdient niet direct geld aan zijn advertenties, terwijl dat bij Xiaomi wel het geval is. Voor beide gevallen geldt echter dat het maar de vraag is of het wel aan te moedigen is om standaard advertenties te laten leveren tegen een lagere prijs. Amazon werkte jarenlang met aan telefoons met advertenties. Zulke advertentie-edities waren goedkoper dan de standaard editie, waardoor consumenten er direct voordeel uit konden halen. Zulke advertentie-telefoons gaven daarnaast keuze uit telefoons met of zonder advertenties – keuze die bij Samsung en Xiaomi (nog) mist.
AW Poll, dit vinden jullie
Nadat de afgelopen tijd meerdere tips-artikelen verschenen over het uitschakelen van advertenties, werd het deze week tijd om eens na te gaan wat jullie mening is over de advertenties. Resultaten uit de AW Poll geven een duidelijk tegengeluid: advertenties vormen voor jullie een duidelijk minpunt op een telefoon – ongeveer 89 procent van de lezers stemde in met deze optie. Een klein aandeel van de Androidworld-lezers, 7,7 procent, vindt dat advertenties wel acceptabel zijn maar geeft daarbij wel aan dat dit enkel geldt onder bepaalde omstandigheden.
Dat advertenties als duidelijk minpunt worden gezien, is niet geheel verrassend. Adblockers worden steeds vaker gebruikt om advertenties te ontduiken. Tegelijkertijd is het vreemd dat je met een telefoon van soms meer dan 1.000 euro advertenties geserveerd krijgt zonder dat het makkelijk is om dit uit te schakelen.