AW Interviewt Honor: vouwbare telefoon, 5G, Nederlandse plannen en updatebeleid

AW Interviewt Honor: vouwbare telefoon, 5G, Nederlandse plannen en updatebeleid

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Honor in Nederland

Honor heeft sinds vorig jaar opnieuw zijn pijlen op de Nederlandse markt gericht nadat het enkele jaren geleden even van het toneel verdwenen was. In mijn gesprek met Michael Pan, de president voor Honor in West-Europa, wilde ik daarom in de eerste plaats weten wat er dit keer veranderd is in de nieuwe strategie. "Honor is nu een meer onafhankelijk merk geworden", bevestigt Pan ons. Hij bevestigt dat Honor wel technologie deelt met Huawei, de Kirin 980 in de Honor View 20 is daar een voorbeeld van, maar design en productontwikkeling van hardware en software doet het merk zelf.

Michael Pan vindt ook dat Honor een duidelijk verhaal brengt naar de consument met een focus op jongeren en 'digital natives'. Het merk is uitgegroeid tot het grootste online-merk voor smartphones in China, maar nu wil het ook in Europa een sterke opmars maken. Pan haalt ook aan dat Honor in bepaalde aspecten creatievere en meer gedurfde keuzes maakt dan Huawei, en dat het zich ook op die manier onderscheidt van het moederbedrijf. Als voorbeeld haalde hij de TOF 3D-camera aan waarmee je allerlei games toepassingen kan gebruiken die je bewegingen nauwkeurig registreren.

Hands-on foto's van de Honor View 20 na afloop van de presentatie

Het recent aangekondigde Honor View 20-vlaggenschip

Twee druppels water

Toch merken we dat er tussen beide merken ook een grote overlap is, want ook Huawei wil ook best hip en jong uit de hoek komen, voorbij midrange-telefoons als de populaire Nova-reeks en de P Smart-telefoons. Pan zegt daarop dat er tussen alle merken altijd wel gelijkenissen zijn. Je zou kunnen stellen dat een Honor-telefoon op een Huawei gelijkt, maar even goed op bijvoorbeeld een iPhone.

Ondanks dat Honor beweert dat het merk volledig zelf hardware en software bepaalt, is het toch onmiskenbaar dat Magic UI als twee druppels water lijkt op EMUI. Dat merkte ik op in mijn preview van de Honor View 20. Een voorbeeld is de camera-app waarbij er dezelfde icoontjes zichtbaar zijn en vormgeving op een ander kleur van letters en meer afgeronde hoeken na. Al meent Honor dat er in de toekomst wel meer factoren verbonden worden aan de softwareschil waarmee Magic UI zich kan onderscheiden.

Een ervan is Yoyo, de slimme digitale assistent die we al even zagen in het Chinees bij de Honor Magic 2 tijdens een Honor-evenement in Rotterdam. Leer er meer over in ons eerdere interview met Honor in de video hieronder. De slimme assistent zou volgens Michael Pan binnenkort ook in het Engels beschikbaar zijn, al hoeven we nog niet meteen een Nederlandse Yoyo te verwachten.

Honor 20 en vouwbare telefoons

De lancering van de de Honor View 20 vond dus enkele weken voor het Mobile World Congress in Barcelona plaats, dat is de grote techbeurs waar mobiele merken hun nieuwe producten onthullen. Ik vroeg Michael Pan wat we nog meer mogen verwachten van het merk. De Honor-topman stelde dat Honor nog meer nieuwe dingen gaat tonen tijdens MWC en hij onthulde daarbij ook dat de Honor 20, de opvolger van de Honor 10 in mei verwacht wordt. Honor blijft dus bij zijn strategie van twee vlaggenschepen per jaar, al zal de Honor 20 net als zijn voorganger mogelijk iets voordeliger zijn van de View 20 die voor 549 euro over de toonbank gaat.

Hoewel Honor meent dat het gedurfd uit de hoek wil komen, hoeven we niet meteen een vouwbare Honor en een telefoon met 5G te verwachten van het merk. Pan stelt dat 5G nog te veel in zijn kinderschoenen staat in de meeste landen. Als een provider stelt dat het een 5G-netwerk uitrolt, wil dat volgens hem ook nog niet zeggen dat je daarmee meteen over een heel land een goede dekking hebt.

Wat vouwbare telefoons of 'foldables' betreft, speelt allereerst het prijskaartje mee. De vouwbare Galaxy-telefoon heeft volgens de geruchten een prijskaartje van meer dan 1500 euro, en zulke prijzen zijn niet interessant voor de jonge doelgroep van het merk. Opmerkelijk is ook dat Micheal Pan ook openlijk zijn twijfels toont in verband met de technologie. Hij zegt duidelijk dat het nog een vraagstuk is wat de impact van de toestellen zal zijn, dat terwijl Huawei CEO enkele maanden geleden nog beweerde dat de vouwbare telefoon een vervanger wordt voor de pc.

Foto van George Zhao tijdens lancering View 20

Een foto van Honor CEO George Zhao genomen tijdens de lancering van de Honor View 20

Updatebeleid

Als laatste vroeg ik Pan naar de update-ondersteuning die we in Nederland mogen verwachten, in het bijzonder voor de nieuwe View 20. De Honor-topman verzekerde ons dat er een team werk maakt van zowel nieuwe features voor Magic UI als beveiligingsupdates. We vroegen daarbij herhaaldelijk om concrete details. Kan een Honor-vlaggenschip zoals de View 20 rekenen op een update naar de volgende Android-versie, Android Q, en wat met de versie daarna? Zullen gebruikers maandelijks beveiligingspatches ontvangen zoals andere merken dat doen bij telefoons van deze prijsklasse?

Michael Pan kon ons geen enkele garantie geven wat het updatebeleid betreft, zelfs niet voor het duurste vlaggenschip van het merk, de View 20. Wat beveiligingsupdates betreft antwoordde Pan ook niet op de vraag of er updates per kwartaal verschijnen voor de telefoon. Hij herhaalde alleen dat er een toegewijd team aan updates werkt en dat nieuwe features ontwikkeld worden. We blijven dus na het interview vooral met meer vragen achter wat het updatebeleid van Honor betreft.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk