Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

AW Developer van de maand juli: Hugo Visser (Rainy Days)

· 01 juli 2010

 

Developer van de maand is een nieuw onderdeel op Androidworld. Wij interviewen de developer, reviewen zijn apps en zorgen voor wat extra publiciteit voor de mensen die achter de schermen de Nederlandse Android Community levend houden. We beginnen de serie met Hugo Visser, voor sommige bekend als de developer van Rainy Days"

Interview

 • ?Wie: Hugo Visser
 • Wat: Dev Rainy Days en Engine Watch
 • Waar: Almere
 • Leeftijd: 33 jaar
 • Opleiding: Hogere Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam
Wat was je ervaring in Development vóór Android?
Ik ben ooit begonnen met programmeren op een C64 toen ik een jaar of 12(?) was, hoewel je toen nog niet echt van software development kon spreken :-) Ik heb sinds die tijd van alles geproduceerd, sommige dingen zwerven zelfs nog ergens op het internet rond...Professioneel ben ik al ruim 11 jaar bezig met software-ontwikkeling,  in het begin nog in C en C++, later in Java.
Wat waren je eerdere Smartphones/ PDA's?
Hoewel ik dol ben op gadgets ben, heb ik nog niet zoveel smartphones versleten, wel een aantal PDA's van Psion en Palm. Ook heb ik ontwikkeld voor Windows Mobile smartphones, maar daar heb ik nog nooit de neiging van gekregen om er één te kopen. Eigenlijk was m'n eerste smartphone de Hero, toen ie uit kwam vorige jaar heb ik die gelijk besteld. Toen ben ik ook gelijk begonnen met het verkennen van Android. Een aantal maanden daarvoor al met de emulator maar een echt toestel is veel leuker. Nu heb ik een Nexus One, vanuit het market seeding programma van Google en dat is ook m'n favoriet nu. Als ik geen Nexus had gekregen, dan denk ik dat de HTC Desire een goeie kandidaat zou zijn geweest om aan te schaffen.
Zie jij met de ontwikkeling van Android (Froyo) dingen significant veranderen?
Als je naar Froyo kijkt vind ik dat er voor de developer niet zo heel veel verandert. Door de JIT worden dingen wat sneller in sommige gevallen maar er zijn niet heel veel nieuwe API's bij gekomen. Wat wel heel cool is, is het het cloud to device messaging, daar liggen veel mogelijkheden om bijvoorbeeld desktop en telefoon beter te integreren. Apps en data op de SD-kaart is ook een welkome toevoeging.
Je noemt Cloud to Device. Is hier misbruik van te maken door kwaadwillende devs?
Nee, daar ben ik niet zo bang voor. De security sandbox van Android is goed. Het wordt voor gebruikers misschien wel wat ingewikkelder omdat het aantal permissies voor een applicatie kan toenemen. Maar dat is niet anders dan nu. Het blijft natuurlijk altijd opletten wat je installeert. Ik zie soms apps die een hele rits aan permissies nodig hebben waarvan je je afvraagt waar ze die voor nodig hebben... Meestal installeer ik die apps niet en ga ik voor een alternatief.
Zie jij mogelijkheden in de push services die Google gaat aanbieden?
Absoluut, op z'n minst biedt het de mogelijkheid om je Android app wakker te maken, misschien zelfs wel om dingen die nu met een service moeten efficienter te maken. Voor veel apps kan je wel iets bedenken waarbij het handig is dat je op je PC een handeling doet, waarna er op je telefoon iets gebeurt. De Maps demo op Google I/O was daarvan een mooi voorbeeld: plan je route op de PC en push die route vervolgens naar je telefoon.

Jouw apps:

Op het eerste gezicht zijn je apps niet direct Android Native. Is dit een bewuste keuze?
Dat ben ik niet met je eens :) Ik heb nu twee apps in de market: Rainy Days en Engine Watch. Rainy Days gebruikt de standaard menu's en settings-dialogen van Android, maar de hoofdinterface is Google Maps. Engine Watch is opgebouwd uit de standaard ListView componenten. Dat Rainy Days Google Maps gebruikt en daarop extra views legt, is een bewuste keuze. Ik zie het als een soort van gespecialiseerde Maps en daarom heb ik geprobeerd de functies zoals pauzeren binnen de Maps interface te houden. Maar als je wilt, kan je die functies ook bedienen vanuit het menu.
Je hebt geen betaalde apps in de Market staan. Verdien je dan ook helemaal niets met je development werk?
De apps die ik in de Market heb staan heb ik geheel in eigen tijd ontwikkeld, om dingen uit te proberen en omdat ik er plezier in heb. Wel heb ik van een aantal mensen donaties ontvangen en dat is leuk maar het zijn geen enorme bedragen, ik zou er nog geen nieuw toestel voor kunnen kopen bijvoorbeeld :) Maar dat mensen uit zichzelf willen doneren omdat ze je app nuttig vinden, dat is natuurlijk wel een groot compliment. Recent ben ik van werkgever veranderd en daardoor ben ik nu ook in te huren ben voor Androidopdrachten. Ik hoop in de toekomst professioneel steeds meer met Android bezig te zijn.
Wat is jouw doel met je werk?
Voor mij is een goeie app een app die goed is in een bepaalde taak, bijvoorbeeld het tonen van een weerradar. Daarnaast moet die app zich ook goed gedragen, "native" zijn en niet te veel batterij slurpen bijvoorbeeld. Ik erger me dood aan apps die de GPS aan laten staan als de apps worden afgesloten bijvoorbeeld. Mijn doel is dus (afgezaagd) goeie apps maken waar mensen wat aan hebben :)

Developers in het algemeen:

Devs gaan steeds vaker voor Ad Supported of Paid (Pro apps). Vind je dit een goede ontwikkeling?
Een gratis ad supported versie en een betaalde versie kan een goeie optie zijn natuurlijk, als je geld wil verdienen zal het toch ergens vandaan moeten komen. Ik zie liever geen ads, voor een nette app wil ik best betalen.
Bedrijven brengen ook steeds vaker een eigen App uit. Natuurlijk krijgen die aandacht door hun grote PR afdelingen. Kan je daar als kleine developer tegen op?
Nee, dat is natuurlijk niet makkelijk. Het is sowieso lastig om je apps vindbaar te hebben in de Market, zeker omdat er al zoveel apps zijn. Als je eenmaal een soort van kritische massa hebt bereikt, gaat het beter maar ik weet zeker dat een hoop mensen Rainy Days nog niet kennen! De nieuwe Market website die is aangekondigd, gaat wel helpen bij het vinden en installeren van apps denk ik.
Ben je bang voor verschraling van de Android Market als Google er toch voor kiest de Market schoon te houden van rommel? Malware en dergelijke?
Ik denk dat Google alleen zal ingrijpen als het tegen de content guidelines in gaat of als het echt malware is. Recent hebben ze ook bewezen dat te zullen doen. Android wordt steeds populairder en daarmee zullen er ook meer ontwikkelaars/goudzoekers opduiken die hun briljante/matige/slechte apps in de Market gaan dumpen. Gelukkig schieten gebruikers slechte apps genadeloos af dus in die zin is er al natuurlijke selectie.
Hoe kijk jij aan tegen bedrijven die zomaar een iPhone port in de markt plaatsen?
Android apps die eruit zien als iPhone apps slaan wat mij betreft de plank volledig mis. Andersom zou het ook niet kloppen. Elk platform heeft z'n eigen specialiteiten, bijvoorbeeld het navigeren met de back button op Android dat niet bestaat op de iPhone. Toch zie je in sommige apps, die hun oorsprong op de iPhone hebben, wel eens een back button in een navigatiebalk ergens op het scherm. Zonde en verwarrend, vooral voor nieuwe Androidgebruikers.
Heb jij een droom voor het Android platform?
Ik ben niet zo'n dromer, maar wat ik wel graag zou zien, is een iPad achtig device met Android. Ik denk dat ik me daarop behoorlijk kan uitleven :) Er zijn al wat Android tablets, maar dat zijn nog geen iPad killers of concurrenten.
Tot slot wat kunnen we nog van jou verwachten de komende tijd?
Rainy Days blijf ik regelmatig bijwerken. Ik ben nu vooral bezig om wat beperkingen uit de huidige versie weg te nemen, zodat ik meer landen en nieuwe leuke features kan toevoegen. Ook Engine Watch is al een tijdje aan een update toe, dus daar zal ook een update van komen over niet al te lange tijd. Er zijn ook nog wel wat plannen voor een derde app maar tot nu toe heb ik daar de tijd nog niet voor kunnen vinden...wie weet in de toekomst!

App Review: Rainy Days

We kennen allemaal Buienradar. Een geweldig bedrijfje met leuke radars om te kijken wanneer het regent. Bij de Android app lijken ze het niet helemaal begrepen te hebben. Dit bewijst Hugo nogmaals door met Rainy Days te laten zien hoe het wel moet. Waar je ook bent, Rainy Days geeft je altijd een precieze weergave van het weer boven jou hoofd. Via het jammer genoeg niet zo mooie logotje kom je in een Maps-omgeving terecht waar direct wolkjes overheen beginnen te lopen. Het is snel precies en multitouch werkt. De app is snel en voelt lekker aan. Onder de menuknop vinden we eigenlijk alleen maar een refreshfunctie. Dit is ook zo omdat de app verder volledig te besturen is door op het kaartje te werken met dubbelklik zoom, enkele klik als pauze of play en multitouch om echt in te zoomen op je lokatie. Het is voor het oog een simpele app die door zijn gestures een heel handig overkomt. Het is de eerste keer even kijken wat onder welke beweging zit maar al snel zal je nooit meer het menutje tevoorschijn halen. Al met al een hele leuke app voor mensen die willen weten of het gaat regenen en niet erg goed overweg kunnen met de officiële Buienradar app. Zelf heb ik mijn keuze wel gemaakt en gebruik ik voortaan Rainy Days. Het enige minpuntje dat ik kan vinden is het icoontje en daarom staat de app niet op mijn homescreen maar een plaatsje in mijn Launcher heeft hij zeker verdient. Hieronder vind je de videoreview van AW Dennis Brendel:

httpv://www.youtube.com/watch?v=7WHcK4RkDs8

Oordeel
Versie:1.9
Prijs:gratis
Market rating:[rating:4.5/5]
Ons eindoordeel:[rating:5/5]
[qrcode:com.neenbedankt.rainydays]Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?

App Review: Engine Watch

Als je als developer gebruik maakt van Google App Engine is het wel zo handig om bij te houden hoeveel data je vestookt en wat dat dan gaat kosten. Google heeft geen app beschikbaar om je status te controleren. Zo is Hugo begonnen met zijn App Engine Watch. Een hele simpele native Android app die ondanks zijn simpele uiterlijk wel degelijk erg slim in elkaar zit. Waar je bij andere apps nog wel eens apart je Gmail-account in moet loggen, heeft Hugo hier gekozen voor het standaard Android Accounts Management systeem. Een veiliger idee als je het mij vraagt. Verder geeft de app eenmaal in je account dingen aan als gebruikte processortijd, bandbreedte in en uit en de beveiligde versies hiervan. Zo kan je altijd zien hoeveel je app gebruikt en daar je bestedingspatroon mogelijk op aanpassen. Een goed werkende app die doet wat hij moet doen vandaar voor ons gewoon een rating van 5 sterren.
Oordeel
Versie:1.3
Prijs:gratis
Market rating:[rating:4/5]
Ons eindoordeel:[rating:5/5]
[qrcode:com.neenbedankt.enginewatch]Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (36)
Bezig met laden van reacties...