AW bezocht een Chinese smartphonefabriek: een microwereld van de eerste tot de laatste schroef

AW bezocht een Chinese smartphonefabriek: een microwereld van de eerste tot de laatste schroef

Eerder in ons reisverslag

Androidworld maakte met OPPO een bezoek aan de stad Shenzhen. In ons reisverslag las je eerder al over de unieke techmarkt van Shenzhen waar je alle benodigde onderdelen vindt om je eigen smartphone in elkaar te zetten.

In het OPPO-hoofdkwartier kregen we ook antwoord op onze vraag of OPPO aan een vouwbare telefoon werkt. Het antwoord op die vraag en nog andere informatie die we wisten te verzamelen over het merk - zoals over de werking van hun eigenzinnige Super VOOC snellaadtechnologie - lees je in dit artikel. Alle foto's en filmpjes die je in dit artikel ziet, werden gemaakt met de Huawei Mate 20 Pro.

OPPO China

Een van de vele gangen van de techmarkt van Huaqiangbei in Shenzhen

'Made in Dongguan'

In dit stuk laten we Shenzhen even achter ons. De stad groeide in geen tijd uit tot het epicentrum voor technologie en handel in China, maar het succes van Shenzhen is vooral ook te danken omwille van zijn erg gunstige ligging. Niet alleen lig de stad vlakbij die andere financiële hub, Hong Kong. Ze is ook gelegen vlakbij Dongguan, de stad die in China met enige trots bekend staat als 'de fabriek van de wereld'.

Die titel alleen al doet al vermoeden dat Dongguan geen prijzen zal winnen voor de meest ecologische stad of stad met de beste levenskwaliteit, en dat bleek natuurlijk ook helemaal terecht. Terwijl Shenzhen een haast eindeloze verzameling van kantoorgebouwen en wolkenkrabbers bevat, zie je in Dongguan hetzelfde, maar dan met industrie. 70 procent van alle producten ter wereld (volgens OPPO) bevat wel een onderdeel dat gemaakt is in Dongguan.

OPPO china

OPPO-fabriek, of eerder stad?

In het kader van onze reis met OPPO maakten we een bezoek aan de belangrijkste fabriek van het merk. Al blijkt al gauw bij aankomst dat de term 'fabriek' eerder misplaatst is. De derde grootste Chinese smartphonefabrikant - wereldwijd sinds kort gezakt naar vijfde grootste - heeft geen fabriek in een stad geplaatst, maar een stad in een stad.

In 'OPPO-stad' kunnen 15.000 tot 20.000 mensen wonen en werken. Er zijn twee reusachtige fabrieksgebouwen - die verder uitgebreid worden - en er is een residentieel gedeelte waar de fabrieksarbeiders wonen. Ben je alleenstaand dan slaap je samen met enkele collega's in een woning. Heb je een gezin, dan krijg je een plaatsje in een gezinswoning. Kinderen kunnen gewoon in Dongguan naar school, maar verder zijn zowat alle andere praktische faciliteiten in de campus aanwezig. Wil je even naar de supermarkt of zoek je iemand die je weelderige haardos wat wil bijwerken, dan vind je er probleemloos een supermarkt of kapper.

OPPO China

Achter de palmbomen die langs de oprit staan te pronken, loop je een heel andere wereld binnen

Microwereld

Volgens OPPO is de fabriek die wij in Dongguan bezochten - OPPO heeft er zes in de stad - de belangrijkste en grootste, omdat een smartphone er van de eerste tot de laatste schroefjes in elkaar wordt gezet. Moederborden worden gemaakt, software wordt geïnstalleerd en toestellen worden aan de nodige testen onderworpen. Andere fabrieken maken bijvoorbeeld afzonderlijke onderdelen en waren daarom minder interessant voor een bezoek.

OPPO China

Ach ja, het zou oneerlijk zijn om jullie deze selfie te onthouden

De fabriek die wij - Nederlandse, Franse, Spaanse en Italiaanse journalisten - te zien kregen had een sterke lichtinval en extreem ruime gangen. Ze was heel net en straalde - in tegenstelling tot alles wat ik verwacht had - een zekere rust en orde uit. Ik vroeg me meteen af of de vijf andere OPPO-fabrieken in Dongguan dezelfde kwaliteit uitstraalden, en kreeg als antwoord dat ze "min of meer vergelijkbaar" waren. Al kan ik natuurlijk niet bevestigen of dat echt het geval is.

Fabrieksarbeiders leven in de OPPO-campus in een soort van microwereld. Ze werken in tegenstelling tot het totaal verschillende leven in Shenzhen volgens een ploegenrooster. Een shift duurt 8 uur, maar arbeiders draaien tijdens drukke periodes overuren tegen extra betaling. De meeste werknemers spenderen ook hun vrije tijd op de prachtige campus, want buiten de veilige muren die door hun werkgever werd gezet, zijn er alleen de kilometers lange, verderfelijke straten van Dongguan.

OPPO China

Testlab

De fabriek was verdeeld in verschillende verdiepingen. De eerste verdieping bevatte het testlab en daarboven was er vervolgens de lopende band waar telefoons volledig in elkaar worden gezet. Op de volgende verdieping die we te zien kregen werden moederborden in elkaar gezet en werd de software geïnstalleerd.

OPPO China

Op de eerste verdieping maakten we meteen kennis met de - in mijn ogen - interessantste afdeling van de fabriek. Uit een batch van 30.000 afgewerkte toestellen passeren 100 telefoons langs het testlab. Voor alle duidelijkheid, elk toestel, ook jouw telefoon, heeft al een aantal basistesten doorstaan alvorens hij in het doosjes werd gestopt samen met een lader en een paar oortjes. Het gaat hierbij om eenvoudige testen die de basiskwaliteit van de telefoons controleert. De 100 telefoons die hierboven worden omschreven staan veel uitgebreidere testen - lees gerust martelingen - te wachten, waarvan sommige tot een jaar tijd in beslag nemen.

Maar wat als er iets mis is? Stel, een of meerdere telefoons van de 100 testtoestellen falen op een onderdeel. In dat geval wordt de fout opgespoord en verholpen en wordt een kwaliteitscontrole uitgevoerd op de 30.000 toestellen die vertegenwoordigd zijn door de 100 geteste exemplaren.

OPPO China

Valtest en batterijtest

Je hebt een eenvoudige 'droptest'. Een toestel wordt machinaal van op 10 cm hoogte losgelaten zodat het op een hard oppervlak botst, dit gedurende 20 000 keer. De machine in kwestie wordt door een medewerker bediend en telkens opnieuw wordt de telefoon op schade gecontroleerd. Deze test wordt op verschillende manieren uitgevoerd en vanaf verschillende hoogtes zodat het toestel zowel op zij-, voor- als achterkant terecht is gekomen. Nog een andere variant test de buigzaamheid van de toestellen door stevige druk uit te oefenen. Er is ook een aangepaste test die de kwaliteit van siliconen voor de chips test door zwaaibewegingen te creëren en er een gewicht aan te bevestigen.

Elk onderdeel van de behuizing van je telefoon wordt uitvoerig getest, en dat geldt ook voor de knoppen. In het korte filmpje hieronder zie je machine die uitvoerig de power-knop van telefoons test. Keer op keer wordt een werkend toestel machinaal ontgrendeld, weer vergrendeld en daarna opnieuw ontgrendeld. Op die manier wordt het gebruik in het echte leven nagebootst, want het is natuurlijk de bedoeling dat zo'n knop blijft functioneren zolang de telefoon gebruik wordt door de consument.

Ook de batterij wordt extensief getest. Als eerste zijn er capsules die de telefoon testen op temperatuurschommelingen. Smartphones worden in de machine geplaatst van waaruit ze worden blootgesteld aan warme en koude temperaturen gedurende 12 tot 20 dagen afhankelijk van de soort test. Daarnaast is er ook een test om de levensduur van een batterij onder de loep te nemen. Deze test waarbij een telefoon opnieuw in een afgesloten machine wordt geplaatst, neemt een jaar tijd in beslag. Op die manier worden conclusies getrokken over de mate waarin een accu slijtage vertoond.

Bandwerk

De arbeiders in deze fabriek in Dongguan zijn veelal ongeschoold, en elke werknemer heeft zijn vaste plaats in een lange ketting van acties die grotendeels door machines worden uitgevoerd. Er is bijvoorbeeld een machine die een accu vastgrijpt en het vervolgens netjes in het toestel plaatst. Daarna rolt de telefoon verder naar het volgende gedeelte. Per minuut worden er bij OPPO zo'n 331 telefoons volledig afgewerkt.

OPPO China

De meeste taken die mensen uitvoeren zijn kleine verplaatsingen of precies werk. We zien hoe een arbeider per drie stuks schermen in een machine plaatst. De machine spuit zorgvuldig lijm om de schermen vast te maken aan de behuizing en de arbeider neem de 3 stukken weg. Een ander voorbeeld van een menselijke taak is het plaatsen van de sleuf voor de simkaart in het simkaartslot.

Op het einde van het bandwerk is er een eenvoudig testgedeelte en ten slotte het inpakgedeelte wat voor een groot stuk wel door mensen wordt uitgevoerd. Arbeiders in de fabriek kennen enkel hun eigen handeling, maar begrijpen niet het gehele proces of het waarom achter de handelingen waarbij een smartphone tot stand komt.

In Shenzhen is er een opleidingsprogramma waar medewerkers vanuit de universiteit rechtstreeks geschoold worden om bij OPPO aan de slag te gaan in een hogere bediendefunctie. Een leuk weetje is dat elke medewerker die via deze weg, recht van de schoolbanken, in het bedrijf terecht komt, heeft gedurende een maand lang aan de lopende band gestaan in de fabriek van Dongguan. In tegenstelling tot de arbeiders moesten ze in die tijd op alle verschillende plaatsen de taken van de arbeiders uitvoeren. Op die manier leren ze erg praktijkgericht het hele proces waarbij een telefoon in elkaar wordt gezet.

Surface-mount technology

Op de derde verdieping van de fabriek gebeurt het ontwikkelen van de printplaten, wat surface-mount technology wordt genoemd (SMT). Dit gedeelte gebeurt meer nog dan bij andere processen, zo goed als geheel machinaal. In onderstaande video zie je hoe een printplaat getransporteerd wordt van het montagegedeelte naar de machine die de software installeert.

Componenten in een printplaat zijn vaak enorm klein, en daarom maken ze deel uit van een reeks spoelen vol kleine onderdelen die aan de machines worden bevestigd. Geregeld moeten arbeiders spoelen vervangen om het proces draaiende te houden. Het kleinste afzonderlijke onderdeel van een telefoon meet 0,2 mm bij 0,8 mm.

OPPO China

Hyperefficiënt China

Door ons bezoek aan Dongguan konden we aan den lijve ondervinden waarom industrie in China zo enorm succesvol is. De manier waarop het land in elkaar zit op het gebied van productie is merkwaardig, behoorlijk bizar, maar hyperefficiënt. Arbeiders leven in een soort van microwereld die deel uitmaakt van een bijna eindeloos groot industriegeheel. Hun werk is vereenzelvigd met hun woonomgeving, en hoewel ze natuurlijk vrij zijn om in hun vrije tijd te gaan en te staan waar ze willen, bestaat hun wereld bijna volledig uit de fabriek. De OPPO-campus is een prachtig complex omringt door al het industriële geweld in Dongguan.

Het concept van enerzijds de indrukwekkende stad Shenzhen, en daarnaast de vele fabrieken verderop in Dongguan mag misschien wel gek klinken, maar tegen zo'n mate van industriële hyperefficiëntie kan je gewoon niet concurreren. Zeker niet met onze Westerse waarden en cultuur in het achterhoofd.

OPPO China

OPPO onder de loep

In het laatste gedeelte van deze reeks nemen we OPPO kritisch onder de loep. We hebben de Chinese smartphonemarkt van dichtbij leren kennen, en we hebben meer geleerd over de manier waarop zij een succesverhaal willen maken van hun komst naar Europa. We hebben eerder ook hun laatste toestel dat in Europa werd gelanceerd, de RX17 Pro, uitgebreid kunnen testen en onze review lees je hier. Het is dus tijd om tot een besluit te komen. Hoe staat OPPO ervoor in Nederland? Lees het binnenkort op Androidworld.

OPPO RX17 Pro

Oppo RX17 Pro
3700 mAh
6.4 inch - 2340 bij 1080 px
128 GB
Qualco Snapdragon 710

Meer info

Huawei Mate 20 Pro
4200 mAh
6.39 inch - 3120 bij 1440 px
128 GB
Kirin 980

Meer info

Oppo RX17 Pro
3700 mAh
6.4 inch - 2340 bij 1080 px
128 GB
Qualco Snapdragon 710

Meer info

Huawei Mate 20 Pro
4200 mAh
6.39 inch - 3120 bij 1440 px
128 GB
Kirin 980

Meer info

Lees meer over:
AW Onderzoekt

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties