Bijna alle Asus-telefoons uit Nederlandse winkels gehaald wegens rechtszaak

Bijna alle Asus-telefoons uit Nederlandse winkels gehaald wegens rechtszaak

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Asus heeft de meeste van zijn line-up aan telefoons uit de rekken gehaald in Nederland vanwege een rechtszaak met Philips. Het bedrijf wilde geen licentie betalen voor het chipdesign van Philips.

*Update 31/05 om 16:17 uur:  Asus heeft onze redactie voorzien van een officiële verklaring en die werd aan het artikel toegevoegd. Asus wenste verder niet in te gaan op verdere concrete vragen. 

Asus uit de handel

Asus heeft recent in Valencia zijn Zenfone 6 voorgesteld die meteen opviel met zijn uniek flipdesign waarbij de camera aan de achterkant ook dienst doet als selfiecamera. De Androidworld België-redactie was op het lanceringsevenement van de partij, maar nu blijkt dat we de telefoon nog niet meteen in (web)winkels kunnen vinden. Alle toestellen van het merk zijn voorlopig uit de rekken gehaald door een uitspraak in een rechtszaak waarin het bedrijf is beland.

[readmore articles="199589"]

Het gaat om een geschil tussen Asus en Philips, en die laatste heeft de gerechtelijke stappen gestart. Asus gebruikt in veel van zijn telefoons de UMTS- en HSUPA-netwerkchips die ontworpen zijn door Philips. Op de website van European Parliament Lawyers Association (EPLAW) kun je lezen hoe Asus geen van zijn technische medewerkers liet deelnemen aan gesprekken met Philips en op die manier konden de twee geen akkoord bereiken over het gebruik van een licentie. Volgens de uitspraak van de rechter in Den Haag wilde Asus op die manier gesprekken over de licenties omzeilen.

ASUS ZenFone 6 foto

De Zenfone 6 van Asus

Patent geschonden

Toch besloot Asus om zijn telefoons uit te brengen die het ontwerp van de netwerkchips van Philips bevatten, en als reactie wil Philips nu zijn patenten gebruiken om de toestellen van Asus uit de handel te halen. Eerst had Philips aan Asus duidelijk gemaakt dat het openstaat voor onderhandelingen omtrent het gebruik van de licentie, maar daar wenste Asus niet op in te gaan. Volgens de uitspraak van de rechter geldt dat aanbod van Philips als een duidelijke waarschuwing voor de stappen die volgden. 

[readmore articles="197178"]

Asus kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak en het bedrijf zal dat waarschijnlijk ook doen. Veel Asus-telefoons zijn niet meer beschikbaar, en een uitzondering daarvan is de Asus ROG Phone. Dat is de gaming-telefoon van het merk. 

Asus gaf een officiële verklaring aan Androidworld en wenste verder niet op vragen in te gaan: "ASUS werd op de hoogte gebracht van de uitspraak van het Hof van Beroep. ASUS kan daarom niet langer in Nederland UMTS-telefoons aanbieden, verkopen, leveren of gebruiken met de HSUPA-functionaliteit. ASUS zal de uitspraak van het Hof van Beroep respecteren en het bespreekt het resultaat en verdere mogelijkheden intern op gedetailleerde wijze. Ondertussen zal ASUS verder geen publiekelijke verklaringen geven over de inhoud van de zaak."

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk