Crisis compleet: Britse chipmaker ARM verbreekt samenwerking met Huawei

Crisis compleet: Britse chipmaker ARM verbreekt samenwerking met Huawei

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei kan niet meer samenwerken met het Britse bedrijf ARM voor de ontwikkeling van zijn eigen Kirin chipsets. De Chinese gigant krijgt daarmee opnieuw een stevige klap te verwerken.

Huawei en ARM

Onverwacht heeft de Britse ontwikkelaar van processorchips, ARM, bekend gemaakt dat het de samenwerking met Huawei stopzet. Het bedrijf heeft zijn werknemers de opdracht gegeven om elk contact met Huawei te verbreken, dat meldt de BBC.

Medewerkers van ARM kunnen niet langer ondersteuning bieden, updates delen of technische gesprekken voeren met Huawei. Het Britse bedrijf heeft die maatregel genomen, omdat een deel van de technologie van zijn chipdesign afkomstig is uit de Verenigde Staten, waardoor het bedrijf onderhevig is aan het handelsverbod van de VS.

[readmore articles="199672"]

Huawei P30 Pro

Geen nieuwe Kirin-chipsets

Deze nieuwe wending is een grote klap voor de smartphoneafdeling van Huawei, want het bedrijf ontwikkelt eigen chips met dochterbedrijf HiSilicon, maar voor die hardware maakt het bedrijf gebruik van de architectuur van ARM. De Kirin 980 van Huawei, dat is de high-end chipset van de P30 Pro en Mate 20 Pro, bevatten ARM'S Cortex-A76- en Cortex-A55-kernen.

[readmore articles="199710"]

Nu ARM wegvalt als partner, kan Huawei in de toekomst zelf geen chipsets meer ontwikkelen met HiSilicon. Het zou jaren in beslag kunnen nemen voor Huawei om een eigen processorarchitectuur te ontwikkelen voor zijn Kirin-chipsets, en ook Huawei's servertechnologie doet beroep op de technologie van ARM. Dat Huawei zijn eigen chipsets grotendeels onafhankelijk ontwikkelde was een opsteker voor het bedrijf toen het handelsverbod van kracht ging.

Kirin 980

Zelfs al zou Huawei nu zijn eigen besturingssysteem uitbrengen inclusief een vervanger voor de Google Play Store, dan nog zou het merk geen eigen processors meer kunnen ontwikkelen. Daarnaast kan het bedrijf ook ook geen beroep meer doen op bedrijven als Qualcomm, Intel en Broadcom, tenzij voor onderhoud en ondersteuning van zijn huidige producten

[readmore articles="199686"]

Gevolgen op langere termijn

Het wegvallen van ARM heeft nog geen directe gevolgen voor de huidige toestellen van Huawei of geplande telefoons zoals de Honor 20-reeks. Een bron vertelt ook aan BBC dat de opvolger voor de Kirin 980 nog vrijgesteld is van de schade, omdat hij al langer in ontwikkeling is. Het handelsverbod verhindert Huawei ook niet om zijn huidige processors met ARM-technologie te blijven produceren, en Huawei zou volgens eerdere informatie een voorraad hebben van drie maanden wat onderdelen betreft.

Wat gevolgen op lange termijn betreft, is dit samen met het verliezen van de Android licentie de grootste klap die de smartphoneafdeling van Huawei te verwerken kreeg sinds het handelsverbod van kracht ging.

[readmore articles="199695"]

Huawei Mate 20 Pro

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk