Arm's nieuwe Cortex-A77 processorkern is 20 procent krachtiger dan voorganger

Arm's nieuwe Cortex-A77 processorkern is 20 procent krachtiger dan voorganger

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Arm Cortex-A77

Arm heeft zijn Cortex-A77 aangekondigd, dat is een nieuw design van processorkernen dat gebruikt zal worden door chipmakers als Qualcomm, Samsung en HiSilicon. Al bestaat er over die dochteronderneming van Huawei nog volop onzekerheid. Arm's Cortex-A77 is gebouwd volgens dezelfde 7 nanometer architectuur als die van de Cortex-A76, alvorens Arm volgend jaar zijn vernieuwde 5 nanometer architectuur zal voorstellen.

Een modernere microarchitectuur staat garant voor prestatiewinst, maar Arm stond dus dit jaar voor de uitdaging om die prestatiewinst op andere vlakken te gaan zoeken, en daar is het bedrijf ook in geslaagd. De nieuwe kern is goed voor 20 procent singlethreaded-prestaties, dat wil zeggen wanneer de kern individueel wordt ingezet. Vorig jaar kon Arm met zijn eerste generatie 7 nm kernen nog een 35 procent prestatiewinst voorleggen.

Prestatiewinst van de nieuwe kern

Benchmarkresultaten van de nieuwe kern

Nieuwe gpu-architectuur

Arm is erin geslaagd om een krachtigere kern te bouwen zonder dat die minder energie-efficiënt is of meer warmte genereert. De processorkern is alleen wel 17 procent groter geworden, vergeleken met zijn voorganger.

Arm heeft samen met de nieuwe high-end processorkern ook de Mali-G77-gpu aangekondigd. Op het vlak van grafische prestaties komt het bedrijf wel met een vernieuwde architectuur genaamd 'Valhall', waardoor het na drie jaar de Bifrost-architectuur achter zich laat. De Mali-G77 komt met een verbetering van 40 procent wat betreft de piekprestaties en een verbetering van 60 procent op het vlak van machinelearning.

De Cortex-A77 zal zijn weg vinden in voornamelijk smartphones en laptops, en de eerste apparaten die met de nieuwe kernen zullen werken, zullen we begin volgend jaar mogen verwelkomen. Mogelijk heeft Arm tegen dan nog verdere optimalisaties doorgevoerd aan zijn design.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk