ARM kondigt energiezuinigere processor voor top-smartphones aan

ARM kondigt energiezuinigere processor voor top-smartphones aan

ARM Cortex-A73

Praktisch alle smartphones draaien op een chipset die gebruik maakt van processorkernen waarvan het ontwerp afkomstig is van ARM. Daarbij kunnen chipsetfabrikanten kiezen voor verschillende types licenties. Ze kunnen er voor kiezen om de precieze kern te gebruiken of alleen de architectuur. In de vorige generatie toptoestellen zagen we dat fabrikanten kozen voor de eerste optie door de ARM Cortex-A57 te combineren met de Cortex-A53. Bij de nieuwste generatie toestellen hebben Samsung én Qualcomm gekozen om eigen processorkernen te ontwikkelen.

De nieuwe processorkern, de Cortex-A73 biedt volgens ARM meer efficiëntie dan Cortex-A72-kernen. Dit moet tot 30% minder energieverbruik leiden bij dezelfde prestaties. Daarnaast moet de processor ook 30% sneller zijn. Volgens ARM is het de efficiëntste en kleinste kern die gebruik maakt van de ARMv8-a-architectuur, waar ook de processoren uit de Samsung Galaxy S7 en HTC 10 gebruik van maken. De nieuwe processor moet er voor zorgen dat er voor langere tijd hoge prestaties kunnen worden geleverd, zonder dat de processor te warm wordt en daardoor minder snel kan draaien.

De nieuwe Cortex-A73-kernen zijn volgens ARM door meer dan 10 partners afgenomen, waaronder MediaTek, Marvell en HiSilicon (Huawei). Samsung en Qualcomm blijven vermoedelijk gebruik maken van hun eigen processorkernen, wat inhoudt dat we de Cortex-A73 niet gaan zien in de meeste high-end-smartphones.

ARM Mali-G71

De grafische chips van ARM heten Mali en worden onder andere gebruikt in de eigen Exynos-chipsets van Samsung. De Mali-G71 is de opvolger van de Mali-T880 die in de Galaxy S7 te vinden is.

Volgens ARM is de Mali-G71 20% efficiënter, waardoor het stroomverbruik lager zal liggen. De nieuwe chip moet zorgen voor 50% betere prestaties op het gebied van graphics. De Mali-G71 biedt tot 32 shader cores, wat een verdubbeling is ten opzichte van de vorige generatie. Dat betekent volgens ARM dat de GPU inmiddels sneller is dan de grafische chip van veel mid-range-tablets.

ARM springt in op de hype rondom virtual reality door aan te geven dat de nieuwe grafische chip uitstekend geschikt is voor virtual reality-toepassingen. Samsung, MediaTek en HiSilicon (Huawei) hebben een licentie op de nieuwe grafische chip genomen.

Beschikbaarheid

We kunnen de eerste smartphones met de nieuwe processorkernen en grafische chip in 2017 verwachten.

Via: Android Central

Lees meer over:
Chipsets

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties