Apple vindt EU-plan om universele oplader te verplichten niks

Apple vindt EU-plan om universele oplader te verplichten niks

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Universele oplader

Vorige week liet de Europese Unie weten dat fabrikanten te weinig hebben gedaan om een universele oplader met hun apparaten mee te leveren. Zo'n universele oplader voor alle smartphones, tablets en andere draagbare apparaten zorgt volgens de EU voor minder afval. Daarnaast zouden de kosten kunnen worden gedrukt en de veiligheid van de laders verbeterd kunnen worden. Toch gebruiken fabrikanten vaak micro-usb omdat dit zo'n tien euro aan kostenbesparing oplevert.

Europa neigt nu richting verplichting van usb-c-poort op telefoons zodat de universele lader zijn intrede kan doen maar daar is Apple het niet mee eens. Dat laat het bedrijf weten aan de BBC. Apple gaf aan dat het invoeren van een universele oplader voor het bedrijf juist meer afval zou betekenen omdat veel Apple-producten dan niet meer gebruikt kunnen worden. De meeste Apple-producten hebben een Lightning-aansluiting en bijbehorende oplader. Android-apparaten beschikken veelal over een usb-c-aansluiting.

USB-C

Ongeëvenaarde hoeveelheid afval

Apple geeft ook aan dat het inmiddels een miljard apparaten met een Lightning-connector en miljoenen Lightning-accessoires geleverd heeft. Verplicht overstappen op een alternatief, zoals usb-c, zou volgens het bedrijf voor een 'ongeëvenaarde hoeveelheid elektronisch afval' zorgen.

Daarnaast heeft het verplichte gebruik van micro-usb in Europa (2009) volgens Apple de technologische vooruitgang tegengehouden. Aangezien 'de technologie zich toch al richting USB-C verplaatst, al dan niet via verloopstukjes' is het verplichten van een universele lader volgens Apple niet nodig.

Wat vind jij van Apple's standpunt over de verplichting van de usb-c-poort voor smartphones? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk