Apple gaat RCS implementeren in iMessage

Apple gaat RCS implementeren in iMessage

Laura Jenny

door Laura Jenny

Apple gaat overstag. Komt het door het zeuren van Google, of doordat Nothing een omweg heeft gevonden om toch blauwe chatballonnen te kunnen krijgen met een Android? We zien Apple dat niet zo snel toegeven, maar het is wel goed nieuws.

RCS in iMessage

Je zou denken dat je dan straks ook als je met een Android-telefoon een berichtje stuurt naar een Apple-gebruiker, gewoon een blauw ballonnetje ziet, maar helaas. De ballonnen blijven groen. Maar je kunt straks berichten goed ontvangen en goed versturen, zodat iedereen van je foto’s op de normale kwaliteit kan genieten. RCS kun je zien als de opvolger van sms en mms, waarbij je makkelijker media kunt versturen zoals foto’s en video’s. Ook kun je dan zien dat iemand aan het typen is.

Apple-CEO Tim Cook zei vrij recent nog dat je maar een iPhone voor je oma moest kopen, als je je stoorde aan haar groene tekstballonnen en dat statement blijft dus van kracht, maar behalve die kleur heb je straks eigenlijk geen hobbels meer wanneer je met iemand met een iPhone berichten uitwisselt op je Android. In ieder geval is het voor Google een grote overwinning, dat met zijn #getthemessage-campagne enorm openbaar druk zette op Apple om die RCS (Rich Communication Services) te implementeren in iMessage en een moderne manier van communiceren mogelijk te maken.

Google helpt mee

Het is nog niet meteen van kracht: vanaf volgend jaar krijgt iPhone via een iOS-update de optie om RCS te ondersteunen. Apple heeft wel een voorwaarde: het vindt dat RCS een sterkere encryptie moet hebben. Het wil dan ook met GSMA-leden om tafel om dat voor elkaar te krijgen. Androids Berichten-app heeft al goede end-to-end-encryptie. Baal je dat die ballonnen groen blijven? Apple wil het zo houden om het verschil tussen een iMessage en een RCS-bericht aan te geven. Niemand weet waarom, want dat is eigenlijk totaal niet interessant, hoe de techniek erachter werkt, maar goed: dan blijven we als Android-gebruikers maar groen. In Nederland en België wordt iMessage sowieso helemaal niet zoveel gebruikt: de Verenigde Staten zijn er druk mee doende, maar dat is sowieso een meer iPhone-gericht land.

Google heeft al gereageerd op het nieuws en zegt blij te zijn dat Apple zijn ‘eerste stap’ neemt met het omarmen van RCS. Google zegt uit te kijken naar de samenwerking met Apple om dit op iOS te implementeren op een manier die voor iedereen goed werkt. Dit is het volledige statement: “Iedereen verdient het om op een moderne en veilige manier met elkaar te communiceren, welke telefoon ze ook hebben. Daarom hebben we nauw samengewerkt met de mobiele sector om de invoering van RCS te versnellen, en we zijn blij dat Apple vandaag de eerste stap heeft gezet door RCS te omarmen. We zijn blij dat Apple deelneemt aan onze voortdurende samenwerking met de GSMA om RCS verder te ontwikkelen en het berichtenverkeer eerlijker en veiliger te maken, en we kijken ernaar uit om met hen samen te werken om dit op iOS te implementeren op een manier die voor iedereen goed werkt.”

Heb jij wel eens commentaar gekregen van een iPhone-gebruiker om je groene ballonnen? Laat het nu weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk