‘Apple AirTag-concurrent van Google is onderweg’

‘Apple AirTag-concurrent van Google is onderweg’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Tile had jarenlang het alleenrecht op bluetooth-trackers om je apparaten terug te vinden als ze verloren raakte. Apples introductie van AirTags wist de markt van deze trackers flink op te schudden. Daarmee lijkt de interesse van Google ook gewekt. Het bedrijf werkt mogelijk aan een Android-antwoord op Apples Zoek Mijn-netwerk.

AirTags voor Android

Apples introductie van het ‘Zoek Mijn’-netwerk maakt het makkelijker om verloren apparaten terug te vinden. Daarvoor maakt Apples-zoeknetwerk gebruik van zogenoemde AirTags. Een AirTag stuurt constant bluetooth-signalen uit, die opgevangen kunnen worden door andere Apple-apparaten. Als je ooit een tas kwijtraakt met daarin een AirTag en je kan hem zelf niet vinden, dan kun je wachten tot een iPhone in het Zoek Mijn-netwerk de bluetooth-signalen van de AirTag oppikt. Zonder dat iPhone-gebruikers dit opmerken, verstuurt Apple de GPS-coördinaten naar je Apple-account en kun je de tas ophalen op die locatie.

Met meer dan één miljard ondersteunde apparaten, heeft Apple daarmee wereldwijd het grootste’ zoek-platform voor verloren AirTags. Google wil dat mogelijk overtreffen, dat blijkt uit een analyse van de Google Play Services door 9to5Google. In een bètaversie van de Play Services zijn referenties gevonden van een service om andere apparaten te lokaliseren.

Gerelateerde artikelen

De website wist de code verder zo aan te passen dat een instelling verscheen om de Google-service in te schakelen. Veel informatie biedt de instelling – die afzonderlijk van de ‘Find My Device’-service ingeschakeld moet worden, niet. Volgens de omschrijving stelt de functie ‘je telefoon in staat om je apparaten en die van anderen te lokaliseren’.

Find My Device-netwerk

Welk netwerk Google wil inzetten om de apparaten te vinden, is nog onbekend. Momenteel maakt het Find My Device-netwerk van Google gebruik van wifi of mobiele data om apparaten te vinden. Het is mogelijk dat Google verkiest om het nieuwe zoeknetwerk, dat moet concurreren met Apples Zoek Mijn-netwerk, te baseren op het bluetooth-protocol. Bluetooth heeft als voordeel dat het ook werkt als het verloren apparaat geen mobiele data heeft, als de wifi-instelling is uitgeschakeld of als het apparaat helemaal geen wifi- of dataverbinding heeft, maar alleen werkt via bluetooth.

In theorie zou Google daarvoor zijn eigen AirTag voor Android kunnen introduceren. Voorlopig blijft dat koffiedik kijken. Wat wel bekend is, is dat Google een flinke voorsprong zou hebben op Apple als alle Android-telefoons het zoeknetwerk gaan ondersteunen. Momenteel zijn er namelijk ongeveer 3 miljard actieve Android-apparaten, tegenover 1 miljard Apple-apparaten voor Apples ‘Zoek Mijn’.

UWB op Google Pixel 6

Verwacht wordt dat de introductie van Googles nieuwe zoeknetwerk gepaard gaat met de lancering van een nieuwe app genaamd Spot. Details over de app ontbreken vooralsnog. 9to5Google zegt wel te weten dat de Spot-API gebruikmaakt van encryptie en dat de encryptiesleutel elke paar uur wordt gerouleerd.

Gerelateerde artikelen

Neem bovenstaande geruchten uiteraard met de nodige korrels zout. Hoewel Google de functie in de Play Services heeft opgenomen, kan de zoekgigant net zo snel weer beslissen om de lancering te annuleren.

Gezien eerdere geruchten over de introductie van een Ultra Wideband (UWB)-chip met de Pixel 6, is het mogelijk dat Google de Spot-app en functie tezamen met de Pixel 6 lanceert. Naar verwachting wordt de Google Pixel 6-serie eind september of begin oktober gelanceerd tijdens een Made by Google-evenement.

Google Vind mijn apparaat

Google Vind mijn apparaat

Als je Google Vind mijn apparaat moet gebruiken, dan hoop ik dat dat is omdat je je telefoon ergens in huis hebt laten slingeren. De app is namelijk b ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk