Onderzoek: appen met telefoon in autohouder is net zo gevaarlijk (+poll)

Telefoon bedienen in de auto
We weten allemaal dat het bedienen van een telefoon tijdens het autorijden je afleidt van het verkeer. Uit onderzoek van de SWOV, een stichting die onderzoek doet naar de verkeersveiligheid, blijkt nu dat het niet uitmaakt of je de telefoon vasthoudt of gebruikt als deze in een houder geplaatst is. In beide situaties heeft appen gevolgen voor je rijgedrag. Dat meldt NOS.
We weten ook allemaal dat je tijdens het autorijden geen mobiele telefoon mag vasthouden. Je riskeert hiermee namelijk een boete van 240 euro. Het is in Nederland wel toegestaan om je telefoon te bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als je navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Ook mag je spraakbediening gebruiken.
Meer slingeren op de weg
Volgens de resultaten van het onderzoek leidt appen achter het stuur ertoe dat automobilisten meer gaan slingeren en minder in hun spiegels kijken. Hierbij maakt het dus niet uit of de telefoon in de hand vastgehouden wordt of in een houder zit. Daarnaast heeft de telefoon in de houder volgens het onderzoek nog een nadeel: "Automobilisten die hun smartphone in de houder bedienen kijken bovendien vaker naar hun scherm dan wanneer ze de telefoon in hun hand houden." Hierbij is er geen verschil geconstateerd tussen mannen en vrouwen en tussen jongeren en ouderen.
Volgens de SWOV geeft het verbod op het vasthouden van een telefoon achter het stuur een verkeerd signaal naar weggebruikers want ze zouden ten onrechte kunnen denken dat het gebruik van de telefoon in de houder veiliger is. De SWOV ziet dus liever dat de bestaande wetgeving wordt aangepast maar daarvoor moeten de verschillen tussen 'handheld en handsfree' nog wel extra onderzocht worden.
Totaalverbod niet aan de orde
Een woordvoerder van minister Van Nieuwenhuizen geeft aan dat een totaalverbod niet aan de orde is: "Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in een houder. Een navigatie-app kan je wijzen op een omleiding of ongeval, dat is goed voor de verkeersveiligheid en de doorstroming."
Het ministerie van van Infrastructuur zit met smartphonefabrikanten en appontwikkelaars om tafel om afspraken te maken over het bedienen van een telefoon zonder hierbij afgeleid te worden. Daarnaast vraagt het ministerie werkgevers afspraken met hun werknemers te maken over bellen en appen in auto.
Poll
Wij zijn benieuwd jullie van een totaalverbod vinden. Daarom hebben we deze tussentijdse poll aan het artikel toegevoegd.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties