Beveilig je verbinding met de gratis 1.1.1.1-VPN van Cloudfare

Beveilig je verbinding met de gratis 1.1.1.1-VPN van Cloudfare

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Het Amerikaanse Cloudfare staat bekend om zijn DNS-resolver voor pc, en introduceerde eind 2018 de 1.1.1.1-app. Deze app zou veilig zijn en jouw gegevens niet met derden delen. Verder beweert de dienst dat je sneller surft dan met de DNS-resolver die verbonden is aan je provider. In dit artikel lees je alles over de 1.1.1.1-app.

1.1.1.1

Cloudflare is misschien niet bekend bij het reguliere publiek; niet zo vreemd ook, het bedrijf heeft bij veel van zijn diensten weinig te maken met consumenten. Zo biedt het een dienst om servers tegen zogenoemde DDoS-aanvallen te beschermen, door eventuele aanvallen op te vangen met zijn eigen servers. Voor Cloudflare niet voldoende, zo bleek bij de introductie van de 1.1.1.1-DNS in 2018, en in 2020 de 1.1.1.2 en 1.1.1.3 DNS-resolvers.

Zulke ‘DNS-resolvers’ versturen je verzoek om een bepaalde website te bezoeken over het internet. Normaliter staat de router ingesteld op de DNS van je provider, die kan echter inzien welke sites een huishouden bezoekt en is gemachtigd om zulke gegevens op te slaan. Cloudflare heeft beloofd dat er met zijn DNS-diensten geen gegevens worden opgeslagen. Het nadeel is dat je zo’n DNS zelf in moet stellen op je router, en met externe netwerken – inclusief je mobiele netwerk – je dit soms niet zelf kan instellen.

Gerelateerde artikelen

Warp VPN

Dat is één van de redenen voor het bestaan van VPN-diensten. Een VPN-dienst zorgt ervoor dat alle gegevens via een ander IP-adres verlopen, en daarmee ook een andere DNS-resolver. In 2018 gaf de internetgigant het startschot van zijn 1.1.1.1-app, waarmee Cloudflare het DNS-adres van telefoons op aanvraag kon aanpassen. Later werd de app uitgebreid met de Warp en Warp+ VPN-diensten. De Warp VPN-dienst is zelfs gratis te gebruiken.

Bij het openen van de app klik je bij voorkeur op het hamburgermenu rechtsboven (streepjes). Je zal nu terechtkomen bij de instellingen van 1.1.1.1. Daar krijg je vervolgens de keuze uit enkel 1.1.1.1 en daaronder de keuze voor 1.1.1.1 ‘met Warp’. Bij de eerste optie gebruik je enkel de DNS-resolver; de tweede optie, met Warp, geeft je toegang tot de VPN-verbinding. Tot slot zie je staan dat je Warp+ kan gebruiken, dit is een snellere variant van Warp.

Warp is overigens niet sloom: sterker nog, ik merk bij dagelijks gebruik nauwelijks dat de snelheid bij het gebruik van de VPN lager ligt dan de snelheid van het netwerk zonder de VPN. Wil je het laatste beetje snelheid eruit persen, dan kan je upgraden naar Warp+ Unlimited - dit kost maandelijks 3,99 euro.

Gerelateerde artikelen

1.1.1.1 installeren

Voor het installeren van 1.1.1.1 kun je terecht in de Play Store, evenals de iOS App Store. Zoals in het artikel aangegeven is de dienst gratis te gebruiken; je hoeft geen account aan te maken en er zijn geen advertenties aanwezig in 1.1.1.1. Na het installeren klik je op de grote schakelaar midden in de applicatie, en klik je op ‘OK’ als er wordt gevraagd naar het inschakelen van de VPN (Virtual Private Network).

In vergelijking met andere VPN-apps mist Warp nog wel een aantal functies. Cloudflare maakt het de gebruiker niet mogelijk om te wisselen tussen landen en/of locaties binnen de landen. Wil je content bekijken die niet lokaal beschikbaar is, dan is Warp van Cloudflare helaas niet de VPN-dienst voor jou. Wat vind jij van Warp VPN? Ben jij van plan om de gratis VPN-app met 1.1.1.1 DNS-functies te gebruiken? Laat het weten in de reacties.

1.1.1.1: Faster & Safer Internet

1.1.1.1: Faster & Safer Internet

Cloudflare heeft zelf een eigen zogenaamde DNS resolver, waardoor je aan de hand van een beveiligde VPN-verbinding kan surfen zonder dat er data langs de gegevensban ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk