App van de week: vind makkelijk en snel ruimtevreters met DiskUsage

App van de week: vind makkelijk en snel ruimtevreters met DiskUsage

admin

door admin

Laatst geüpdatet

Niet moeders mooiste

Nee, DiskUsage is niet moeders mooiste. De app is door de jaren heen qua uiterlijk niks veranderd. Eigenlijk is dit ook niet nodig, want: never change a winning team. En dat DiskUsage een winnaar is mag duidelijk zijn. Een gemiddelde beoordeling van 4.6 sterren in de Google Play Store, met in totaal tussen de 1 en 5 miljoen downloads. DiskUsage is geen nieuwe app, maar blijft voor veel mensen onmisbaar om snel erachter te komen waar alle ruimte naartoe gaat op je interne geheugen. Dit doet de app al sinds jaar en dag uitstekend.

Klein maar fijn 

Een pluspunt van DiskUsage begint al bij de installatie: de app is in totaal maar 170 kB om te downloaden, oftewel 0.17 MB. Heb je ooit ruimtekort en kan je nooit apps updaten? Dan is het toch wel erg handig dat een app klein is, en op je geheugen past, om in ieder geval je interne geheugen te kunnen analyseren.

Open de app en je kan afhankelijk van je telefoon verschillende opties kiezen: heeft je telefoon ondersteuning voor microSD, dan kan je deze ook scannen. Is je telefoon geroot, dan kan je de onderdelen van de rootmap (de bovenste map van alles) ook nog selecteren. Aangezien dit over het algemeen uitzonderingen zijn, blijft er in veel gevallen één optie over: je interne geheugen, in DiskUsage 'Geheugenkaart' genoemd.

Tegenwoordig staan hier al je gegevens zoals apps, foto's, video's, downloads op. Als de mappen in luttele seconden zijn gescand, krijg je een overzicht te zien, waar je veel gegevens uit kan halen. De blauwe kleur betekent een map, een bruine kleur betekent een bestand.

Helemaal aan de linkerkant bevindt zich de hoofdmap, je interne geheugen. Hieruit kan je snel afleiden hoeveel geheugen je daadwerkelijk kan gebruiken van je interne opslag. Een stap naar rechts zien we een tweedeling tussen apps en media. In apps staan de apps, met daarin een onderverdeling in apk, data en cache. Klik op een app en deze zal worden uitvergroot zodat je meer details hiervan kan zien.

Nu kan je per app afleiden hoe groot het installatiebestand van de app zelf is (apk), hoeveel data deze over de tijd heen opbouwt (data), en hoeveel gegevens er paraat worden gehouden voor sneller gebruik (cache). Je kan cache altijd wissen om meer ruimte vrij te maken, zonder dat er gegevens verloren gaan. Let wel op als je dit te vaak doet, de app trager kan worden. Data kan je ook wissen, maar dan zul je wel alle gegevens in de app zelf verliezen en word je onder andere uitgelogd uit je account. Het wissen gaat via de drie puntjes aan de rechterbovenkant.

In media staan externe bestanden van onder andere apps, foto's, video's en je downloads. Soms is een game een aantal honderd MB, maar zullen er later externe bestanden worden gedownload. Deze komen dan in de media-map te staan. Ook Spotify slaat hier de gedownloade liedjes op.

Het laatste interessante gegeven is de hoeveelheid system data. Hier kan je niks mee doen, maar neemt soms toch de nodige ruimte in. DiskUsage geeft netjes aan hoe groot de system data is, zodat alles over je interne geheugen duidelijk wordt.

Al met al staat DiskUsage sinds m'n Wolfgang-dagen (don't judge me) al op m'n telefoon, en gebruik ik hem regelmatig om m'n geheugen op te schonen. De app is gratis te downloaden, en al vanaf Android 1.0 te gebruiken. Welke app gebruik jij om je geheugenverbruik te analyseren?

DiskUsage

DiskUsage

DiskUsage scant je interne geheugen en presenteert je in een duidelijk overzicht waar de meeste ruimte naar toegaat. De app is slechts 170kB om te downloaden en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk