App van de week 4 – NFC Task Launcher: tijd besparen met kleine chips

App van de week 4 – NFC Task Launcher: tijd besparen met kleine chips

Wessel van Waas

door Wessel van Waas

Laatst geüpdatet

NFC is niet alleen een OV-Chipkaart

Daar komen nu steeds meer mogelijkheden bij en NFC is daar één van. In combinatie met Bluetooth krijg je Android Beam, de telefoon herkent de andere telefoon en verbindt na de opdracht om iets te zenden direct. Er wordt dan een verbinding, via Bluetooth of WiFi Direct, opgezet met het andere toestel.

Nu hebben we twee toepassingen van NFC gehad, namelijk het herkennen en inchecken met de OV-Chipkaart. Hier is er een vaste waarde in de chip geschreven en de computer of het netwerk bij de busmaatschappij of de NS weet of jij ingecheckt bent en waar. In het begin kon je het deel van de data dat met tijd te maken had nog manipuleren. Dat stelde de de OV-Chipkaart een erg negatief daglicht in de NFC- en RFID-wereld. Eigenlijk kun je stellen dat TransLink het in dat geval aardig verpest heeft. Android, NFC Task Launcher en vele fabrikanten laten nu het voordeel van dit mooie stukje techniek zien.

Review

716 bytes is misschien niet zoveel, maar je kunt er nog best wat in kwijt. Een link naar de Google Play store voor deze app is bijvoorbeeld 80 bytes en de link naar dit artikel heb je al voor 96 bytes. In andere woorden: je kunt zeven Androidworld-berichten linken met één chip, maar of dat nu echt zo werkt is maar de vraag.

Een app om opdrachten te verbinden aan een al ingestelde NFC-chip is NFC Task Launcher. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden van wat er mogelijk is met normale task launcher, zoals Tasker:

- Als ik tussen 17:00 uur en 19:00uur met mijn telefoon in de buurt van mijn huis kom (GPS) stuur een sms naar je beveiligingssysteem dat je thuis bent (Alarm uit).

- Als ik in de ochtend op het werk aankom (WiFi) stuur een berichtje naar de secretaresse dat ik aanwezig ben.

- Als ik 's avonds naar bed (NFC-chip) ga zet mijn telefoon geluid uit, zorg ervoor dat mijn beeldscherm niet meer draait als ik liggend iets wil lezen, draai de brightness omlaag en synchroniseer alles wat je vandaag heb opgeslagen met de home-server.

NFC-Tags kopen

Deze laatste functie ga ik inbouwen aan de hand van een NFC-chip, de MIFARE Classic 1K (MF1S50), omdat deze de goedkoopste waren in Nederland. Elk smartphonemerk heeft zijn eigen NFC-tags, maar het zijn allemaal de zelfde chips:

Via NFC Task Launcher is het ook mogelijk om middels een in-app-aankoop tags te bestellen, maar dit bleek niet te werken buiten de Verenigde Staten.

  • MIFAIRE Classic 1K - 20 tags, ik kocht ze voor €19,20 + eerste keer een welkomstgeschenk van één chips.
  • LET OP : Nexus 4 en Nexus 10 werken niet met Mifare Classic-tags, formatteren lost dat helaas niet op! (Bron: NFC-Nederland.nl)

Stappen om een chip te programmeren

NFC Task Launcher is een mooie app die je zeer makkelijk instelt. Ik heb zelf altijd veel interesse gehad in NFC-technologie, maar zelfs voor een beginner op dit gebied helpt deze app je er ontzettend goed doorheen. Ik zie op dit moment geen negatieve punten in de software. Voor mij gaat deze app dus een hele mooie beoordeling in de wacht slepen.

Screenshots

Alternatieven

[qrcode n="com.nxp.nfc.tagwriter" t="NFC TagWriter" p="Gratis"] NFC TagWriter Gratis
[qrcode n="net.dinglisch.android.taskerm" t="Tasker" p="€4,49"] Tasker Gratis

Conclusie

Versie: -
Omvang/SD-kaart: 3.4 MB/Ja
Prijs: Gratis
Getest op: Samsung Galaxy Nexus (4.2.1)
Marketrating: [rating:4.5/5]
Ons eindoordeel: [rating:5/5]
[qrcode n="com.jwsoft.nfcactionlauncher" t="NFC Task Launcher" p="Gratis"] Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?

Eerdere versies van ‘App van de Week’ vind je hier.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk