Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

 • Samsung Galaxy S10 Lite

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

De mogelijkheden om TV te kijken op je Androidtoestel worden steeds uitgebreider. In navolging van Ziggo lanceerde KPN vorige maand ook een applicatie, voor zowel Androidtelefoons als -tablets. We hebben beide onder de loep genomen.

KPN iTV Online voor tablets

Via de Interactieve TV Online App is het mogelijk om op een Androidtablet live naar 20 populaire tv-zenders te kijken uit binnen- en buitenland. De app is geoptimaliseerd voor de Samsung Galaxy Tab 10.1, deze melding zie je helaas dan ook telkens wanneer je de app opstart. Daarnaast kun je gebruik maken van specifieke interactieve tv-diensten zoals: Live TV Pauzeren, Programma  Gemist bekijken, bladeren door een uitgebreide programmagids, de videotheek en te zoeken naar specifieke programma’s.

Navigatie

De gids in de tabletapplicatie werkt met drie scrollbare balken, twee boven en één links. Boven kun je scrollen tussen de verschillende zenders en dagen. Links scroll je tussen de verschillende tijdstippen. Programma Gemist heeft twee balken bovenin om te navigeren tussen de zenders en dagen. In het Home- en Videotheek-menu zie je een soort van caroussel view met programma's en films. De terugknop sluit helaas de app af, je zult dus via het menu linksbovenin of de knoppen onderin terug moeten gaan naar een andere optie in de app. De tablet-versie is alleen in landschapsmodus te bekijken en zal opnieuw opgestart moeten worden wanneer je je tablet uit zet.

Online tv kijken

De meest interessante functie van deze app is natuurlijk het live tv kijken. Het is mogelijk om tegelijkertijd je tv aan te hebben in de woonkamer en live tv te kijken in de slaapkamer. Niet alle programma's worden aan het formaat van je scherm aangepast zodat je zwarte randen rondom ziet. De kwaliteit van de video’s wordt gelukkig wel aangepast aan je bandbreedte zodat je ook bij tragere internetverbindingen live tv kunt kijken. Je kunt tijdens het kijken ook het programma pauzeren om later weer verder te kijken. Daarnaast is het ook mogelijk om een programma meteen op te nemen.

Gids

Het laden van programmagegevens duurt vrij lang maar wanneer deze eenmaal zijn ingeladen werkt de gids vrij snel. Je kunt snel alle info bekijken over programma's en films, vanuit het gidsoverzicht maar ook in detail. Er wordt in detailweergave een korte omschrijving van het programma en kijkwijzergegevens getoond. Tevens kun je meteen het programma opnemen. Vanuit deze weergave kun je ook snel naar andere zenders en programma's navigeren.

Programma Gemist

In deze functie zijn programma's van Uitzending Gemist en RTL Gemist geïntegreerd. Voor het bekijken van programma's heb je wel een Plus-pakket van KPN Interactieve TV nodig.

Videotheek

In het menu videotheek kun je bladeren in verschillende categorieën maar ook populaire films bekijken. Het is helaas nog niet mogelijk om films en series op je Androidtablet te bekijken. Dit zal binnenkort, wanneer één en ander over rechten uitonderhandeld is, wel mogelijk zijn.

Mijn opnames

Het menu Mijn opnames geeft je geplande en opgenomen programma's weer. Deze zijn te sorteren op verschillende mogelijkheden en je kan ze hier ook verwijderen. Het bekijken van deze opnames is niet mogelijk.

Screenshots

KPN iTV Online voor smartphones

De zogenaamde Interactieve TV Online App voor Androidtoestellen, zoals KPN het noemt, geeft je de mogelijkheid om de elektronische programmagids van Interactieve TV Online te bekijken, programma's op afstand op te nemen en opnames te verwijderen. Via Twitter en Facebook kun je vervolgens delen welk programma of film je bekijkt of opneemt. De tweet die wordt verstuurd geeft alleen de naam, datum, tijdstip en een korte beschrijving weer maar geen link of iets dergelijks. Daarnaast wordt de tweet ook abrupt afgebroken na 140 tekens. Dit doet TVgids.tv beter. De link die met Facebook wordt gedeeld is verder prima.

Buitenhuis opnames beheren

Het opnemen van programma's kan dus als je verbonden bent met je KPN-internetverbinding (WiFi). Wanneer je onderweg bent en via een dataverbinding even snel een programma wilt opnemen, zul je eerst moeten inloggen met je abonnementsnummer en pincode.

Navigatie

Het navigeren in de smartphone-app vind zowel horizontaal (tijden) als verticaal (zenders) plaats. Tevens kun je van snel dag veranderen via het menu bovenin. Hier kun je geen datum ingeven, alleen per dag scrollen. De smartphone-versie is alleen in landschapsmodus te bekijken maar blijft wel op de achtergrond draaien wanneer je je telefoon uit zet of in stand-by gaat. Het is niet mogelijk om live naar tv-kanalen kijken zoals wel het geval is bij de tabletversie. In de eerste helft van 2012 zullen ook smartphones uitgerust worden met live tv kijken, zo meldt NU.nl.

Screenshots

Wat kost het?

KPN-klanten hoeven niets extra’s te betalen voor deze uitbreiding; deze mogelijkheden zijn gratis beschikbaar voor alle klanten die door hun abonnement op Interactieve TV gebruik kunnen maken van Interactieve TV Online. Om programma's te plannen en te beheren dien je wel in het bezit te zijn van het “Opnemen Pakket” wordt het tevens mogelijk om opnames .

Alternatieven

Voor het gemak noemen we nog een aantal alternatieven. Het zijn niet echt alternatieven voor de KPN-applicatie. Laat ons weten of deze, of andere apps, toch voor jullie beter zijn.
[qrcode name="nl.ziggo.android.tv"]Ziggo TV Tablet Gratis
[qrcode name="nl.uitzendinggemist"]Uitzending Gemist Gratis
[qrcode name="com.mobilepioneers.tvgidstv"]TVgids.tv 2.0 Beta Gratis

Conclusie

Naast een aantal eerder vermelde (navigatie)problemen werken beide apps vrij goed. De interface is vrij overzichtelijk en makkelijk te bedienen alhoewel het gemis van de juiste functie voor de terugknop toch naar verloop van tijd begint te irriteren. Verder is het ook niet mogelijk in beide versies om per zender een programma-overzicht te bekijken. Toch maakt het live tv kijken veel goed. Je kunt overal in huis en zelfs op je balkon of in de tuin live tv kijken. Volgens KPN maakt dit de aanschaf van een nieuwe tv minder aantrekkelijk. Of dit zo is, dat is voor iedereen persoonlijk, maar erg handig is het tv kijken op een Androidtablet wel. Vooralsnog heeft KPN een prima prestatie geleverd met deze twee apps. Wanneer de laadtijden en overige punten worden verholpen en de smartphoneversie wordt uitgebreid met de mogelijkheid om live tv te kijken zal ons eindoordeel hoger zijn.
Smartphone-versie:1.1
Omvang/SD-kaart:1.011KB / Nee
Prijs:Gratis
Getest op:Samsung Galaxy S II (4.0.3)
Marketrating:[rating:3/5]
Ons eindoordeel:[rating:3.5/5]
[qrcode name="com.kpn.epg"]Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?

Tablet-versie:1.0
Omvang/SD-kaart:2.3MB / Nee
Prijs:Gratis
Getest op:ASUS Transformer (3.2.1)
Marketrating:[rating:3.6/5]
Ons eindoordeel:[rating:4/5]
[qrcode name="com.accenture.avs.mobile.android"]Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?

Eerdere versies van ‘App van de Week’ vind je hier.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (16)
Bezig met laden van reacties...